PUBLICITAT

Música per Viure busca nous socis per al projecte de Nicaragua

  • La sisena edició del seu concert anual al Principat tindrà lloc el 29 de novembre a l'Auditori Claror
L. F, M
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Imatges del projecte Música per Viure a Nicaragua. Foto: MÚSICA PER VIURE

Fa quatre anys que el projecte Música per Viure va arribar al barri de René Cisneros (Managua. Nicaragua); un barri pobre, «amb molts problemes de bandes, drogues i famílies extenses que viuen en petits espai i que s'ocupen poc dels fills», Música per viure ha utilitzar la música per als nens, de 0 a 18 anys, com una eina de cohesió social i de transmissió de valors, que «no ha canviat vides, seria molt agosarat pretendreu-ho», però sí «ha canviat una mica la realitat de cadascun», tal i com va explicar la presidenta de la recent constituïda associació, Marta Ribas. L'objectiu es constituir també l'associació a Managua, ja que «seria bo que la gent que li agrada el projecte s'hi pugui implicar».

Actualment hi ha matriculats entre 60 i 70 nens. «No pretenem que els nens esdevinguin grans artistes, sinó que tinguin un indret on aprenguin que vol dir ser puntual, tenir responsabilitats, on puguin trobar-se i compartir», va explicar Ribas.. Des de l'inici, hi ha les classes grupals per als més petits (com és el cor) i a mida que es van fent més grans i adquireixen responsabilitat, constància i puntualitat, s'introdueixen les classes amb instrument.

Com a novetat, aquest any s'ha començat un programa d'estimulació musical per a nadons: «allà no hi ha cultura de cantar als fills». Per altra banda, s'ha format el grup Ketom, amb 25 nois i noies de l'escola que toquen instruments reciclats (com amolles d'aigua), fan batucades i ha estat un èxit; la responsable del projecte, Ester Segura, va explicar que aquesta iniciativa estan mirant de copiar-la en diverses escoles de Centreamèrica.

La persona que el va posar en marxa Música per Viure a Nicaragua va ser l'andorrana Mireia Clua, i ara són dos nicaraguenses, dos professors als que la mateixa Cua va preparar, els que tiren endavant el projecte: Ernesto Burrillo i Alex Perez, ja que «considerem important que sigui la gent nativa qui s'en faci càrrec», va dir Ribas, tot i que Clua segueix sent assessora externa.

EL CONCERT/ El dia 29 de novembre a les 19 hores a l'Auditori Claror de Sant Julià tindrà lloc el 6é concert, amb objectiu de donar a conèixer aquest projecte consolidat, «fer participar a la gent d'aquí» i per obrir la porta a tots aquells que s'en vulguin fer socis. Segura va explicar que la Fundació Julià Reig i la Família Corominas Ribas han estat el principal suport financer del projecte, i, «un cop aquest s'ha fet prou important», l'objectiu és ampliar els socis, tan per introduir els «diferents punts de vista» de tots aquells que hi estiguin interessats, com per poder-se autofinançar i crear nous projectes.

El fil conductor del concert serà la música americana i també hi participaran els alumnes de Managua (amb gravacions). Segura va explicar que el concert anual és també una ocasió perquè els grups emergents puguin pujar a l'escenari i tinguin oportunitat de tocar, com serà el cas de la Gross Band aquest any,d el quartet Ad Libitum, el duet format per Francesc Planella&Jordi Porta i el Cor de l'Escola Andorrana de 2a ensenyança d'Encamp. L'any passat hi van assistir unes 250 persones i l'organització esperen repetir l'èxit d'assistència de la passada edició. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT