PUBLICITAT

Aliança entre Andorra Telecom i FEDA per fer visible l'?Smart Country'

  • Forces Elèctriques invertirà 1,5 milions el 2015 dins el projecte Cloud, i en total 3,5 fins el 2019
  • Vol instal·lar punts de càrrega per a cotxes elèctrics i sistemes d'alerta de consum excessiu
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'Avinguda Carlemany amb wifi lliure, amb la que Feda planteja que es podrien generar sinergies Foto: TONY LARA

FEDA ha posat la directa pel que fa a la modernització dels seus serveis i prestacions, encarant-ho dins del concepte Smart Country, amb el que ja fa temps que treballa l'Administració. La parapública ha definit el seu propi projecte com Cloud, i ja té partida pressupostària per al 2015: 1,5 milions d'euros. A partir d'aquí es preveu seguir invertint, almenys fins el 2019, a raó de mig milió d'euros anuals. Per tal de poder fer realitzat aquesta ciutat intel·ligent i adaptada a les noves realitats tecnològiques, FEDA ha buscat l'aliança amb Andorra Telecom. Ja treballen plegats.

Tal i com va explicar el director de Forces Elèctriques, Albert Moles, la idea és que les empreses públiques «puguin tirar endavant projectes conjunts». Ja fa un any que treballen en aquest projecte que l'any vinent tindrà pressupost i per tant començarà a ser una realitat. El que semblaria que està més avançat és la instal·lació de punts de recàrrega a diversos punts del país per a vehicles elèctrics. Però per tirar-ho endavant «cal una plataforma tecnològica», va exposar. I aquí és on entra Andorra Telecom, oferint i col·laborant en opcions de pagament, sigui en targeta de crèdit sigui també amb targetes d'abonament.

El de les càrregues de vehicle és el que té més números de prendre vida l'any vinent, però Moles en va citar d'altres. Per exemple, diversos centrats en l'eficiència energètica a edificis públics amb algun tipus de sensor que gestioni l'estalvi o que alarmi en cas que s'estigui gastant massa. «Podria alertar que hi ha alguna porta oberta» i que per això s'escapa energia, va exposar Moles.

«És millor compartir sinergies per oferir millors serveis. Com a empresa d'electricitat no som capaços de fer-ho tot», va plantejar. FEDA també estudia aprofitar-se del Wifi lliure d'Andorra Telecom, de moment instal·lat a les avingudes Carlemany i Mertixell. «Podríem controlar l'enllumenat públic per millorar en eficiència energètica», i fins i tot «afegir-hi els parquímetres». D'aquesta manera s'estalviarien costos.

25 milions en inversió / La partida per al projecte Cloud no és l'única per a inversió que destinarà FEDA l'any vinent. En total seran 24,9 milions d'euros, un 3,7% més que aquest 2014.

Entre aquestes, es preveu 7,3 milions per a línies d'alta tensió. La gran majoria de la partida, 4,3 milions, corresponen a la línia aèria de l'Hospitalet al Pas. La resta és per a la construcció de la línia de 110 kV entre Grau Roig, Ransol i Encamp.

També hi ha 4,2 milions per a projectes de calefacció urbana, concretament per a la posada en funcionament de la cogeneració a Soldeu. Per a aquesta central també es reserven 3,5 milions, per la compra de dipòsits de gas i de calderes

A banda, també s'invertiran 1,3 milions per engegar les obres de condicionament del terreny on s'ubicarà la central de cogeneració de la Comella, a banda de mig milió «per condicionar un possible terreny per ubicar la nova subestació prevista a la frontera espanyola», segons s'informa a la memòria del pressupost.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT