PUBLICITAT

Un model per a l'eficiència

  • L'assaig serà una realitat en 15 dies; el d'oncologia, salut mental i salut maternoinfantil hauran d'esperar H Els pacients que hi adhereixin només pagaran el 10% dels costos
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

Són anys ja parlant del famós MAAS (nou Model Andorrà d'Atenció Sanitària). Que si s'implantarà ja, que si canviarà la manera d'accedir a la sanitat, que si introduirà la figura del metge referent. Però no ha estat fins fa una setmana que, per fi, s'ha posat la primera pedra formal a la seva aplicació. L'1 de desembre es posarà en funcionament una prova pilot del MAAS per a pacients diabètics. La ministra, Cristina Rodríguez, només veu beneficis en aquest nou sistema. I assegura que compta amb el beneplàcit dels professionals sanitaris. Sense anar més enllà, durant la sessió del Consell General celebrada el passat dijous, va assegurar que en només quatre dies ja havien aconseguit que 13 metges de capçalera s'hi adherissin. I encara tenen temps per engrandir la plantilla. Aquests metges seran els encarregats d'introduir els pacients a la prova pilot. De controlar-los i gestionar-los les visites i proves (tot estipulat), que s'hauran de fer. Comptaran amb el suport d'una infermera gestora. Aquesta prova pilot també ha de servir per donar vida (també per fi) a la Història Digital Compartida.

Des de l'oposició, però, no veuen tantes llums al MAAS, i sí ombres. El Grup Parlamentari Socialdemòcrata lamenta que s'hagi tardat tant en instaurar. I recorden que la prova pilot només és amb diabètics, una pota de les quatre que s'havien anunciat. De fet, la pròpia ministra va reconèixer que encara no hi ha data prevista per posar-lo en funcionament a les àrees d'oncologia, salut mental i maternoinfantil. Val a dir, a més, que els metges que de moment s'han adherit a la prova pilot tindran incentius econòmics garantits. Per una banda, uns de fixes de cinc euros per acte mèdic, amb un màxim de 25 euros per pacient l'any. A més, un incentiu variable, d'un màxim de 75 euros per pacient l'any i que es concedirà en funció d'una avaluació final.

Ara caldrà veure com responen els propis implicats, els diabètics. Tot i que ells també reben incentius. Si entren al programa, si segueixen totes les pautes marcades (i que dictarà el seu carnet de diabètic), podran gaudir del règim del tercer pagador. És a dir, pagaran únicament el 10% dels costos. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT