PUBLICITAT

les idees clares contra ?xipre

  • Ludo i Peppe cauen per lesió però Koldo mantindrà la columna vertebral amb els pesos pesants
IVAN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Koldo Álvarez, d'esquenes, observa els seus jugadors mentre fan carrera continua durant l'inici de l'entrenament vespertí del passat dimecres a l'Estadi Comunal Foto: EL PERIÒDIC

Koldo Álvarez va fer pública el passat dimarts la preconvocatòria per al pròxim partit de la fase de classificació per a l'Euro 2016, el quart, que la selecció nacional afrontarà diumenge a Xipre. Una primera llista carregada amb 27 noms, xifra notablement superior al que és habitual, perquè Koldo Álvarez tenia la infermeria a rebentar. Fins a cinc jugadors estaven tocats, i tots d'enorme importància com Ildefons Lima, Marc Vales, Cristian Martínez, o Ludo i Edu Peppe. Al final, només aquests dos homes es perdran el partit, mentre que la resta seran a Xipre a ple rendiment i en la llista de 18.

Per a aquest enfrontament, el seleccionador, a més, s'emporta a un sub-19, el jove Aaron Sánchez, que amb 18 anys viurà aquesta experiència de, almenys, poder debutar en un partit internacional amb l'absoluta. «Vull ser optimista però en funció de si hi ha alguna alta o baixa d'aquests dubtes faré un o altre onze inicial», admetia el seleccionador, que no fugia, no obstant, d'assumir que té davant un problema ben gros: «No és una setmana normal perquè tot això ens condiciona a l'hora de treballar però no és la primera vegada que ens passa això i l'experiència és un grau».

LA TÒNICA D'AQUESTA FASE / I no cal viatjar molt en el temps per trobar dita experiència. Sense anar més lluny, Koldo s'havia trobat amb un panorama similar en els tres primers partits d'aquesta fase. Per lesió, al setembre contra Gal·les va començar sense Marc Garcia i Marc Pujol; en el segon partit a Bèlgica els mateixos, davant Israel Víctor Hugo, Marc Pujol i Sebas Gómez. Pujol està ja a disposició i en plenes facultats, però de nou els problemes no només persisteixen, sinó que s'accentuen. «Vam començar la setmana entrenant amb 23 i dimarts érem 25», va afirmar el tècnic.

El que sí està clar és l'anàlisi del rival. Xipre és un petit país d'Europa, com Andorra, però futbolísticament parlant no té res a veure. Té un equip en Champions (l'Apoel) i un en Europa League (l'Apollon). Per si això fos poc es tracta de la selecció 96 del rànquing i no fa ni dos mesos va guanyar al camp de Bòsnia, una selecció que a l'estiu va disputar el Mundial de Brasil. «Aquella victòria ha fet que s'ho creguin. Saben que poden classificar-se i això els fa més temibles», alerta Koldo.

Pel que fa al joc, tampoc no és que sigui un equip amb secret, cosa que no significa que no sigui un rival difícil. Perquè el seleccionador, Charalampos Christodoulou, conserva al llarg d'aquest classificatori un bloc de set o vuit jugadors fixes i juga amb un dibuix tàctic sense dret a negociacions com és el 4-2-3-1. «Un equip definit i amb les idees clares», apunta Koldo. El perill està en els extrems, Christofi i Aloneftis, ràpids i profunds. «Sobretot haurem d'estar atents a les bandes», alerta el seleccionador de la tricolor. Tot i ser també un equip amb recursos que pot jugar amb dos puntes o tres centrals.

La velocitat és una de les virtuds de Xipre, com també ho és l'agressivitat. «És un combinat de guerrillers», defineix Koldo, «que no es rendeix mai». Però tampoc té una estrella clara que tiri de galons. Andorra jugarà, segons alerta Koldo, emparada per la filosofia de sempre, «estratègia, pressió i explotar els 2 o 3 minuts que tinguem d'atac» per tractar de fer saltar la sorpresa a Nicòsia. Però també hi haurà molt de guanyat si passa el temps i Xipre no obre la llauna. Aquí és on poden entrar els nervis i els dubtes en un combinat de segona línia tan capaç de vèncer a Bòsnia com de tirar-se dos anys sense vèncer (12 de setembre del 2012 amb un 1-0 contra Islàndia). Cal que aparegui la segona cara de la moneda perquè Andorra posi punt i final a set anys sense puntuar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT