PUBLICITAT

Detingudes a Espanya 50 persones per contraban de tabac

  • La mercaderia, valorada amb 1,1 milions, venia d'Andorra i Gibraltar
EL PERIÒDIC
LUGO

Periodic
Part del material confiscat durant la intervenció de la Guàrdia Civil. Foto: GUÀRDIA CIVIL

La Guàrdia Civil va detenir ahir 50 persones en el marc de l'operació Smuggling-Pentàgon per la distribució de tabac de contraban en diferents comunitats autònomes espanyoles procedent d'Andorra i Gibraltar. L'operació va ser ordenada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo. Els agents encarregats del cas van intervenir més de 266.800 paquets de tabac de diverses marques, que no tenien els precintes legals, i el valor de mercat dels quals ascendiria a més d'1.150.000 euros.

Segons va informar el ministeri de l'Interior espanyol, als detinguts, amb edats d'entre 21 i 70 anys, se'ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, associació il·lícita, contraban, contra la propietat industrial, frau a la Hisenda pública, falsedat i tràfic de drogues.

A més, els investigadors sospiten que la xarxa podria haver introduït des de l'any 2013 més de mig milió de paquets de tabac a Espanya, amb un valor en el mercat negre superior als dos milions d'euros. L'operació s'ha dut a terme a les províncies de Lleida, Tarragona, Biscaia, Madrid, Salamanca, Càceres, Badajoz, la Corunya, Lugo, Ourense i Pontevedra.

La investigació va començar en detectar les autoritats que una persona vinculada a aquesta suposada trama podria estar adquirint paquets de tabac a Andorra, amb la finalitat de comercialitzar-les de forma irregular a Espanya. Els agents que es van fer càrrec del cas van comprovar que aquesta persona formava part d'«una organització internacional que es dedicava a comercialitzar tabac de contraban», assentada a Andorra.

Tabac per rutes de muntanya / L'actuació policial va permetre identificar «cadascun dels integrants de la xarxa» i confirmar «que grans partides de tabac eren introduïdes» al país a «través de rutes de muntanya» per «dipositar-les en magatzems i trasters ubicats en localitats de Catalunya», des d'on es «distribuïen a diversos punts de la geografia espanyola». El tabac era introduït al país de diferents formes, a través de camins muntanyosos pels Pirineus, però també en vehicles amb doble fons, utilitzant turismes «llançadora» o empreses de paqueteria. En el transcurs de l'operació van ser detectats 27 enviaments de tabac procedents d'Andorra i Gibraltar.

Els agents encarregats del cas van interceptar un d'aquests enviaments a La Pórtela (Lleó), en concret «una furgoneta procedent d'Andalusia que transportava més de 25.000 paquets de tabac» de marques «falsificades», amb un valor estimat de més de 100.000 euros i amb destinació a la província de la Corunya.

Els investigadors van registrar trasters, domicilis, garatges i naus propietat dels detinguts, en què van intervenir 21 vehicles, 635 grams de droga –cocaïna, haixix, marihuana i heroïna– i diversos objectes que utilitzaven per a «la comissió dels seus il·lícits penals», com ordinadors, emissores, mòbils o sistemes GPS. A més, en aquests registres també van trobar «nombroses proves dels elevats guanys que atresoraven» i van ser intervinguts 143.000 euros en bitllets.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT