PUBLICITAT

Apapma porta a la Justícia el silenci del Govern sobre Ctrasa

  • L'associació denuncia la negativa a facilitar-los l'auditoria elaborada per KMPG el 2010
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Iriarte i Pujadas expliquen el contingut de la demanda judicial Foto: TONY LARA

L'Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma), ha presentat una demanda a la Batllia contra el Govern, i contra el seu silenci a l'hora d'informar sobre la situació econòmica del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa). Tal i com va informar el president de l'associació, Carles Iriarte, fa vora un any que demanen el contingut de l'auditoria elaborada per l'empresa KMPG, i que data de l'any 2010. Però el Govern els la nega, emparant-se en la llei de residus i en què l'associació només pot accedir a informacions relacionades amb aspectes mediambientals.

La sorpresa i estupefacció d'Apapma davant aquesta negativa és doble. Per una banda, perquè en una reunió mantinguda el novembre de fa tot just un any amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca (on també hi era present el director de FEDA, Albert Moles), se'ls va assegurar que rebrien l'auditoria sense cap problema i que fins i tot contindria «notes aclaridores» per fer més fàcil l'anàlisi del contingut. Però ha passat un any, hi ha hagut una demanda entrada al Govern, una petició de pròrroga entremig per part de l'Executiu («per dilatar» el procés, al parer d'Iriarte), i finalment una negativa rotunda a facilitar-los aquesta auditoria.

La segona sorpresa de l'associació ve pels motius de la negativa, que va exposar l'advocat que porta el cas, Manuel Pujadas. L'Executiu apel·la a la llei per negar-se a facilitar-los informació, quan aquesta mateixa llei diu «que la transparència és decisiva». És a dir, que s'ha d'informar a la ciutadania el màxim possible de tota la gestió que es desenvolupa al Centre de Tractament de Residus, i més ara que l'ha comprat al 100% el Govern. En resum, que el Govern, negant-se a facilitar l'auditoria, «estan incomplint la seva pròpia llei, que a la vegada és la llei que ells invoquen» per justificar la negativa, va lamentar Pujadas. Per tot, l'advocat es va mostrar més que convençut que la demanda prosperarà i que el Govern haurà de rectificar al respecte.

L'AUDITORIA MISTERIOSA / Pel que fa al contingut de l'auditoria, és tot un misteri. «Potser podria desvelar una mala gestió econòmica o mal funcionament intern, o potser no diu res en especial», va plantejar Iriarte. Pujadas va ser més directe, ·tractant-se del ministre Cinca, que és seriós i que segur que se la va llegir amb calma, estic convençut que es va quedar esmaperdut i espantat», i que per aquest motiu va canviar de parer a l'hora de facilitar-la a Apapma.

«Potser no hi ha res», va afegir Iriarte. Però si és així, «¿per què no ens la donen?», Perquè el que estan aconseguint, va lamentar, «és desgastar la nostra associació», també econòmicament.

A l'altra cara de la moneda, si realment l'auditoria digués alguna cosa, «¿per què no s'ha fet públic abans?», va plantejar-se el president d'Apapma. Fa ja quatre anys que la tenen a les seves mans.

El Govern justifica la seva negativa en part perquè l'auditoria no informa d'aspectes mediambientals, que és el que afectaria Apampa, present a la comissió de seguiment de Ctrasa. Però el que exposen tant Iriarte com Pujadas és que l'auditoria informa de xifres econòmiques i d'un examen financer que és necessari a tenir en consideració si es vol saber com funciona l'empresa en el seu dia a dia.

Per tot, Iriarte va reconèixer que des de l'associació «estem decebuts» amb el comportament del Govern i amb el fet d'haver d'acudir de nou a la Batllia «perquè el Govern compleixi amb la llei». Ja el 2005 el Tribunal Superior va sentenciar que Apapma era part legitimada en conèixer l'explotació del forn incinerador. Ara confien amb una resolució igual de favorable.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT