PUBLICITAT

Martí lloa el 'full de ruta' seguit per l'obertura econòmica

  • Els ponents del Fòrum destaquen la necessitat d'adaptar-se als temps
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Espot (esquerra), Viladomat i el ponent Dolan durant el Fòrum d'ahir Foto: TONY LARA

El tretzè Fòrum de l'Empresa Familia Andorra (EFA) es va celebrar ahir a les instal·lacions del Park Hotel. L'edició portava per títol I ara què?, fent referència a com s'ha d'interpretar el futur immediat tenint en compte que l'època més greu de la crisis podria estar arribant al final per als empresaris i amb l'acord d'associació amb Europa més a prop. La correcta gestió del personal, les capacitats que ha de tenir un líder i els exemples personals d'empreses familiars que han aconseguit l'èxit i mantenir-se al pas del temps han centrar les conferències. Tots els ponents van destacar la necessitat de modernitzar tan el producte com la gestió empresarial i la relació amb els clients. De fet, durant el discurs inaugural, la presidenta de l'EFA, Cristina Viladomat, va afirmar que aquest 2014 «tanquem dos anys de recessió econòmica» i que «cal una transformació legislativa i de valors».

A la cita hi van assistir un elevat nombre d'empresaris i personalitats del món econòmic del país, a més de representats polítics com el ministre d'Interior i Justícia, Xavier Espot, o el cap de Govern, Toni Martí.

Les condicions de la UE / Martí, que va fer el discurs de cloenda, va destacar la importància de l'acord d'associació amb Europa i va considerar que cal adaptar-se a la nova situació per fer més competitives les empreses. A més, va afegir que l'obertura és el principal objectiu i que «no es pot tenir tot», fent referència als crítics que reclamaven mantenir el proteccionisme. De fet, Martí va assegurar que sense aquesta obertura «Andorra seguiria tancant més comerços dels que obre» i que «hi hauria uns 300 aturats més».

Martí va fer un discurs molt centrat en el «full de ruta de reformes» que el seu Govern ha seguit i va afegir que «ara que arribem al final de la legislatura, podem fer un balanç positiu». Tot i això, també va ser crític amb ell mateix assegurant «també m'he equivocat i ho reconec».

Més residències passives / Espot, que va ser l'encarregat de fer el discurs inaugural, va incidir en l'increment en les residències passives en els darrers anys tot i que, amb el canvi legislatiu, el dipòsit per a aquestes residències va passar de 30.000 a 400.000 euros a l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). El ministre va afegir que en el darrer any i mig s'ha registrat més de 300 noves resdiències. El ministre d'Interior i Justícia va considerar que un dels motius d'aquest augment és la seguretat, tan jurídica com ciutadana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT