PUBLICITAT

Murs (que no muralles) del s.XV a la Seu

  • Els arqueòlegs parlen d'estructures urbanes dels segles XV i XVII i d'un refugi de la Guerra Civil espanyola
LAIA F. MAROT
LA SEU D?URGELL

Periodic
Els arqueòlegs troben restes d'estructures urbanes i un refugi de la guerra civil a la Seu d'Urgell. Foto: AJUNTAMENT DE LA SEU

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell publicava ahir un comunicat en el qual anunciava que s'havia trobat a les excavacions de la Plaça Pati Palau «una muralla dels segles XV i XVII i un refugi de la guerra civil». El cap de la excavació, Jordi Martínez, però, va concretar ahir a aquest rotatiu que no es tracta de «muralles» sinó de murs de cases: «es tracta d'estructures urbanes que datarien del segles XV i XVII; un barri de cases a la meitat sud de la plaça» i, just a l'extrem de davant del Palau Episcopal, «un col·lector d'aigua» que serviria per treure l'aigua del recinte urbà.

La confusió semblaria donada pel concepte mur i muralles. Els arqueòlegs parlaven en els estudis preliminars de què «aquestes restes arqueològiques corresponen a unes estructures muràries que no són d'índole defensiva sinó urbana», és a dir, cases.

Tanmateix, si que és cert, tal i com va informar ahir Martínez, que en un dels murs de les cases, «hi ha algun element de muralles». Dins aquest mur, «hi ha dos punts a l'extrem oriental amb uns carreus de granit de dos metres» que es podria haver aprofitat d'una muralla defensiva anterior, però això, tal i com va subratllar l'arqueòleg, és només una hipòtesi.

Així doncs, el que consta en els primers estudis preliminars i comparatius que s'han realitzat a peu d'obra és que «l'espai sud/sud-oest de la plaça va estar edificat, usat i urbanitzat de manera diferent a la que observem en l'actualitat i en un període de temps que abraçaria enter els segles XIV/XV i el segle XVII, a través de l'absència i/o presència de determinats materials ceràmics apareguts en la seqüència estratigràfica».

Segons explicava el comunicat de l'Ajuntament de la Seu, una altra dada és que es confirmaria és que «aquestes estructures es van abandonar a primera meitat del segle XVII». Però alhora falta confirmar amb exactitud la data real de construcció aquestes estructures, que se situen sobre els segle XIV per «l'absència d'alguns materials ceràmics típics de la baixa edat medieval». Els arqueòlegs afirmen que «en cap cas tenim dades i informació de pes suficients per a parlar d'una estructura defensiva tipus muralla o similar».

Refugi civil republicà/ Una altra de les troballes de la plaça és la d'un refugi republicà que es va començar a construir a la Guerra Civil espanyola, i que els arqueòlegs han pogut documentar «gràcies a un testimoni oral». El refugi pertany a l'espai comprès entre la porta principal del Palau Episcopal (entrada nord) i la porta de l'antic Palau de Justícia (entrada sud) i es va excavar molt a inicis del 1939, situat en paral·lel al Palau Episcopal per tal d'amargar-se en els darrers mesos de la Guerra Civil.

Aquesta estructura mai va ser acabada, ja que abans de la construcció de la seva coberta, l'exèrcit nacional va entrar a la Seu d'Urgell (5 de febrer de 1939), anul·lant-se la seva utilitat, i acabant per desaparèixer de la memòria local.

Per tot, les obres de reurbanització de la plaça Pati Palau de la Seu d'Urgell es retardaran respecte el calendari previst per seguir amb l'estudi de les restes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT