PUBLICITAT

Andorra Telecom preveu guanyar 4,5 milions més en 'roaming' el 2015

  • Calcula ingressar 24,5 milions, però en paral·lel s'està assessorant per com afrontar els canvis a Europa
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un empresari parla pel seu telèfon mòbil. Foto: TONY LARA

En una entrevista recent concedida a EL PERIÒDIC, el director d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, reconeixia l'excessiva dependència de la parapública cap al roaming i la necessitat d'actuar per canviar la situació, també en vistes a una molt probable futura desaparició als països europeus. Però malgrat que en són conscients, els ingressos que Andorra Telecom rep gràcies a l'ús del mòbil dels turistes segueix augmentant i sent un dels pilars fonamentals dels seus beneficis. Representa un terç dels ingressos de la parapública a l'any i sumarà 24,5 milions el 2015, segons les previsions exposades a la memòria del pressupost. Això representa un increment del 22,4%, que en xifres totals són 4,5 milions més que aquest el que 2014 ha guanyat per aquest concepte.

Així, la parapública preveu compensar la davallada de la xifra de negoci dels clients prevista per l'any vinent (es passarà dels 56,2 milions d'aquest any als 51,7) «amb els ingressos provinents del roaming». Aquesta davallada de la facturació a clients es deu a les noves ofertes i pacs promocionals que s'aplicaran a la telefonia en general però sobretot als telèfons mòbils i al tràfic de dades per internet. La xifra de negoci dels clients representa el 64% del total dels ingressos.

Assessorament sobre la ue / Malgrat que la parapública preveu seguir augmentant la xifra de negoci provinent del roaming, també n'és conscient, tal i com plantejava a l'entrevista el propi Nadal, que molts països de la Unió Europea el volen fer desaparèixer. «Per a Andorra, que rep tants milions de turistes, pot ser desastrós», reconeixia Nadal.

Amb tot, per a l'any vinent es preveu una dotació específica «en assessorament per fer front a l'impacte que el procés d'acostament d'Andorra a la UE pot requerir en la part que afecta el sector». Aspectes com la implantació d'un model de costos homologable o les necessitats derivades de l'exploració de vies de diversificació seran contemplats en l'assessorament encarregat.

Aquesta mesura es troba dins la partida Treballs realitzats per altres empreses, que s'incrementa en 100.000 euros l'any vinent (arribant als 4,5 milions). Per l'assessorament sobre com adaptar-se als canvis a la UE, però també per «les necessitats que pugui comportar el procés de transició i adaptació de l'entitat a la nova forma jurídica en cas d'aprovació del projecte de llei de creació de la societat pública Andorra Telecom. En aquest sentit, caldrà assessorament legal.

Cau la partida destinada a personal / Finalment, i ara analitzant el capítol 1 del pressupost dedicat a la despesa de personal, es preveu un descens de 163.000 euros per a l'any vinent (11,7 milions en total). El motiu és que se segueix sense cobrir les baixes definitives de treballadors. Entre el segon semestre del 2013 i el primer del 2014 hi ha hagut 11 baixes.

El pressupost del 2015 també preveu una dotació per contractar set eventuals, concretament per reforçar el departament de negoci, dos analistes pel departament estratègic, un programador i un administrador de bases de dades. A més, es reserva una partida per a dos possibles nous llocs de treball «que es puguin derivar de nous projectes estratègics».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT