PUBLICITAT

Els agents rurals enxampen saquejadors d'arqueologia

  • Un dels identificats portava peces d'un valor de més de 400 euros
EL PERIÒDIC
TALARN

Periodic
Un home intenta trobar restes amb un detector prop de Talarn Foto: ACN

El Agents Rurals de la Conselleria de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, van enxampar divencres passat quatre usuaris de detectors de metalls preciosos en zones arqueològiques. Un dels identificats havia recollit peces d' un valor superior als 400 euros que els Agents Rurals van confiscar així com els detectors de metall, eines per l'excavació i peces arqueològiques al jaciment del Vilar i de la Grua, a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès); en uns camps agrícoles de Talarn (Pallars Jussà); en una zona forestal de Camarasa (Noguera) i a Balaguer, molt a prop del conjunt del Pla d'Almatà, considerada bé cultural d'interès nacional.

Un dels infractors portava peces trobades per valor de més de 400 euros en el jaciment del Vilar i de la Grua i el seu cas es va traspassar a la Secció de Medi Ambiental i Urbanisme per determinar si l'home ha comès un delicte contra el patrimoni històric.

Aquestes actuacions formen part del conveni que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural amb la cartera de cultura per tal de reforçar la protecció del patrimoni cultural de Catalunya. L'ús de material detector infereix la Llei del patrimoni cultural ien alguns casos, constitueix un delicte penal tipificat.

L'excavació i extracció de béns en zones catalogades d'interès històric pot constituir un delicte contra el patrimoni i es castiga amb penes d'1 a 3 anys de presó i multa de 12 a 24 mesos. L'increment de la vigilància d'aquestes zones s'acompanya amb un recull de dades. Així els Agents Rurals controlen l'inventari d'elements d'interès cultural i històric com ara pous de gel, forns de calça, molins farines i forns de ceràmica. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT