PUBLICITAT

Ld'A aposta per un ajut social únic que englobi tots els actuals

  • El partit vol minimitzar l'IRPF, canviar l'acord amb la UE i reformar la Funció Pública de manera consensuada
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president i el secretari general de Ld'A, Jordi Gallardo i Ferran Costa, parlant animadament amb els militants durant el congrés, ahir Foto: TONY LARA

Liberals d'Andorra va celebrar ahir el seu Congrés, que va servir per fer públic el que el partit anomena Decàleg, o en d'altres paraules, «la base del nostre programa electoral per al 2015». Es tracta de 10 punts subjectes a modificacions els propers mesos però és el pilar per on començar a operar cara les eleccions generals de l'any vinent. D'entre els punts, destaca la necessitat, al parer de Ld'A, d'eliminar totes les ajudes socials actuals «i crear-ne una de sola que s'equipari a un salari mínim i que redueixi tots els pagaments i tots els tràmits a un de sol».

Tal i com consta al Decàleg, la intenció és acabar amb l'ajut per desocupació involuntària, l'ajut a l'habitatge, les ajudes econòmiques per arribar a finals de mes (menjar i calefacció) i les beques de transport escolar, menjador... «La desburocratització i la priorització de les persones ens han de portar a l'establiment d'una única renda familiar, a la vegada que a una reformulació dels criteris d'atorgament». Una renda única que no pot anar deslligada de l'esforç per generar llocs de treball i sous dignes, és a dir, «reactivar l'economia».

Aquí és on trobem un altre punt del Decàleg dels liberals: el de crear un acord per a la reactivació econòmica i l'ocupació. S'ha de «coordinar el grau de competència, els recursos humans i el coneixement del nostre teixit empresarial», i per aconseguir-ho Ld'A proposa crear una oficina d'assessorament empresarial que servirà d'interlocució, d'acompanyament i d'assessorament per a les empreses del país i per a les foranes que s'hi vulguin establir.

«No» a l'acord d'associació / Un altre dels punts que té molt clar Ld'A és que l'acord d'associació amb la Unió Europea «no té sentit» si aquest acord «suposa cedir la nostra sobirania legislativa». Per aquest motiu, consideren que l'apropament ha de ser «prudent i molt específic dins el concepte de «zona econòmica especial».

D'altres punts que defensen els liberals és apostar per un augment de la competitivitat del sector públic, acabant amb les duplicitats entre el Govern i els comuns, també mitjançant una llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera que millori pel que fa a transparència, i amb capacitat de control de l'execució pressupostària.

Ld'A també fa un altre avís als comuns. «Pensem que s'han excedit aquests anys en la despesa i en l'endeutament». Així que, «sense oblidar el caràcter territorial i quasi federal de les nostres institucions», afegeix que «cal reconduir les competències i les transferències comunals». Igualment, recorda, que les reunions de cònsols «no són una institució» i per tant aposten perquè facin servir els consellers generals amb representació territorial per actuar.

Finalment, i per pal·liar el que consideren que no ha fet de manera correcta DA aquests quatre anys, plantegen adaptar l'IRPF i deixar-lo «en la seva mínima expressió, perquè sigui assimilable per al país ja que el model actual és difícilment assumible». I pel que fa a la Funció Pública, asseguren que treballaran per aconseguir una reforma consensuada, potenciant la formació, clarificant la carrera professional i apostant per un perfil funcionarial altament qualificat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT