PUBLICITAT

L'auge del futbol femení

  • L'augment de nenes que juguen aquest esport va fer que s'hagués de crear una lliga femenina de base
ALBERT CANES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les jugadores del FF Andorra i el FF ENFAF de la passada temporada de la lliga nacional de futbol femení es fan una foto totes juntes abans de disputar el parti Foto: FAF

El segon any de la Lliga Nacional de futbol femení ja està en marxa i la Federació Andorrana de Futbol (FAF)pot celebrar que l'objectiu que es va proposar fa un parell d'anys s'ha complert: fer una base de jugadores de futbol a Andorra.

És cert que el nombre d'equips s'ha reduït respecte a l'any passat --abans eren set, i aquesta temporada en són cinc-- però és per un bon motiu. Una quantitat nombrosa de jugadores que disputaven la Lliga Nacional femenina el curs anterior han passat a jugar a l'Enfaf, que ha hagut d'afegir un altre equip per poder donar cabuda a totes les noies que volen competir i gaudir del seu esport preferit a un nivell més elevat. El fet que les noies vagin creixent en edat, certifica que han de pujar de nivell i de categoria, i deixar enrere la lliga nacional, que està destinada a edats menors. També és per això que l'Enfaf ha hagut de crear un tercer equip i d'aquesta manera pugui acollir el màxim de jugadores i fitxes possible. Dos dels tres equips de l'Enfaf juguen en competicions de futbol 11 de Catalunya, la categoria sènior i el juvenil-cadet, i el cadet-infantil juguen a futbol 7.

La FAF ha assolit uns objectius que per altra banda eren necessaris, però el procés no va ser senzill. Abans que la Lliga es posés en marxa, ara fa dos anys i mig, les noies que volien jugar en un equip de futbol per jugar una lliga nacional, havien de jugar amb equips de nois. Veient que cada vegada eren més les noies que demanaven una fitxa per competir, es va pensar en crear una lliga nacional de base només amb noies. Així, durant la segona volta de fa dues temporades es va fer una prova pilot amb diferents equips, la qual va tenir resultats positius. El setembre passat es va donar el tret de sortida a la primera temporada oficial de la Lliga Nacional de futbol femení, amb set equips i unes 70 jugadores. Aquest curs, s'ha reduït el nombre d'equips a cinc -- l'UE Sant Julià Escola Espanyola A, l'UE Sant Julià Escola Espanyola B, l'FC Encamp, el CE Sanlòria i l'FF Enfaf-- i el nombre de jugadores està al voltant de les 50. Això permetrà fer una tercera volta i jugar davant un mateix equip fins a tres vegades.

Una altra diferència entre la primera i la segona temporada és que l'edat mitjana també ha baixat considerablement aquest any, ja que moltes noies han donat el pas a l'ENFAF, i així, s'ha complert el desig de la Federació de reduir l'edat mitjana de les jugadores de la Lliga Nacional. De fet, està pensada per a ser una iniciació en aquest esport, i després donar el salt de jugar a Espanya.

Malhauradament, de moment només hi ha una categoria, la qual cosa fa que hi hagi bastanta diferència d'edat entre algunes jugadores, i la diferència física, en algunes ocasions, es nota en els resultats dels partits. La Lliga està elaborada per fer jugar noies de les categories infantil i aleví, és a dir que han nascut entre el 2001 i 2005. Tot i això, es va acordar no limitar el mínim d'edat per no deixar fora a cap nena que volgués jugar, i també es va decidir que es permet tenir dues jugadores més grans, nascudes l'any 2000. Tot plegat, està pensat per consolidar la Lliga Nacional amb el màxim de jugadores i d'equips possibles, fent especial èmfasi a les edats més reduïdes i que formin la base.

Un objectiu que té ara la FAF per a aquesta competició és el de poder gaudir de més categories, com la de benjamí, i així promocionar el futbol femení des de més avall.

És un fet que en els darrers anys s'ha produït un auge molt important d'aquest esport i ha vist, com cada vegada, són més les nenes que volen formar part d'un equip de futbol, competir d'una manera més seriosa i passar-ho bé jugant-hi. La Lliga Nacional és la millor manera de poder fer-ho. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT