PUBLICITAT

La CTP vol minimitzar els efectes del canvi climàtic i preservar l'or blanc

  • L'Observatori, que funciona des del 2010, ja no entre en els pressupostos del Poctefa
  • L'objectiu és arribar a un acord de col·laboració i donar visibilitat al projecte a la cimera de París
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Saboya durant la reunió de la CTP al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, ahir. Foto: TONY LARA

El canvi climàtica, tot i que alguns segueixen afirmant que és un invent, preocupa, i molt, a tot el territori dels Pirineus, i és que està en joc, ni més ni menys, que el que anomenen or blanc. Reduir el ritme al que s'està produint i minimitzar al màxim l'impacte que pot provocar és un dels objectius principals que es van marcar ahir els integrants de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). El Consell Plenari es va cel·lebrar al Centre de Congressos d'Andorra la Vella perquè l'actual president de torn és el ministre d'Assumptes Exteriors del Principat, Gilbert Saboya. Durant el Consell es van exposar els objectius per elaborar el projecte per al Programa de Cooperació Transfronterera Espanya- França- Andorra (Poctefa) 2014-2020 que van presentar a Brusel·les. La majoria de les propostes per a inversions estan relacionades amb la millora de la mobilitat dels béns i de persones, la dinamització del teixit empresarial, la promoció i preservació del medi natural i la prevenció de riscos naturals entre d'altres.

Però el tema que més va centrar la roda de premsa de Saboya, posterior a la reunió, és la voluntat de garantir la continuïtat de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic per trobar solucions a un problema que «ens afecta de forma molt directa». I és que, segons les previsions que es van presentar dimarts a la primera sessió de debat del Procés d'Adaptació d'Andorra al Canvi Climàtic, la temperatura en les pròximes dècades podria augmentar (i probablement ho faci) uns 2,5 graus de mitjana.

L'observatori / El projecte funciona des de la creació de l'observatori l'any 2010 i ha esdevingut, segons els mateixos membres, un emblema de la CTP. El problema amb el que es troba actualment l'entitat és que, quan el van iniciar, comptaven amb la subvenció del 65% del pressupost que arribava de la Unió Europea a través del Poctefa.

L'objectiu, ara que ja no entra en el pressupost del programa, és arribar a un acord de col·laboració conjunt entre els membres de la CTP per donar continuïtat al projecte. Saboya va explicar que «cal utilitzar l'enginy» per aconseguir els recursos suficients per treballar en aquest sentit. A més, el ministre d'Afers Exteriors va afegir que es vol aprofitar la Paris Climat 2015, la cimera sobre el canvi climàtic que se celebrarà a la capital francesa al desembre de l'any vinent, per donar visibilitat al projecte.

Fins fa pocs anys no hi havia consciència del que estava provocant l'acció de l'home sobre la terra. S'ha començat a treballar, de forma més o menys efectiva a tot el món, amb accions com l'intent de reducció de les emissions de CO2 a l'atmosfera. Però el mal fet, no es pot solucionar. En aquest sentit, l'adaptació als canvis (pensant en no perjudicar més) és l'opció més realista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT