PUBLICITAT

L'apagada de l'ADSL permetrà un estalvi de 200 mil euros anuals

  • 289 clients no van fer la migració cap a la fibra òptica
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Carles Casadevall, d'Andorra Telecom, fent balanç de l'apagada de l'ADSL en la seu comercial, ahir. Foto: M.C./ANA

L'ADSL ja és història des de dilluns passat. Tot i que s'havia anunciat pel dia 1, l'apagada no es va fer efectiva fins el 3, entre les 9 del matí i les 12 del migdia, per evitar la desconnexió durant el cap de setmana. Andorra s'ha convertit d'aquesta manera en el primer país del món amb desplegament de fibra òptica a pràcticament el 100% del territori. Pwer fer-se una idea la Unió Europea va dictar diverses fites a assolir abans del 2020. Una d'elles és que la penetració de la fibra òptica sigui del 50%. Actualment aquest percentage està a la UE en el 2%.

El canvi tecnològic permetrà per a Andorra Telecom un estalvi anual de 200.000 euros i la seva posada en marxa va suposar una inversió xifrada entre els 35 i 40 milions d'euros. El període d'amortització pel que fa a la fibra òptica encara no s'ha pogut quantificar «perquè estem parlant de molts anys per endavant», segons va explicar el director de màrqueting d'Andorra Telecom, Carles Casadevall.

CLIENTS/ La fi del mètode analògic ha comportat que 289 clients, 90 corresponents a empreses i 199 a particulars s'hagin quedat sense cap tipus de connexions donat que malgrat que «hem realitzat més d'una trentena de comunicacions per arribar a contactar-los no hi ha hagut cap resposta», va indicar Casadevall. Els que no han fet el canvi són usuaris que viuen en edificis on no s'ha pogut fer la instal·lació de la fibra, despistats o empreses que tenien ADSL com a complement o reforç. Els que no contractin la fibra òptica poden disposar d'accés a Internet a través d'un mòdem amb 3G o 4G.

Per contra, hores d'ara hi ha uns 80 clients,la majoria residents, que van fer els tràmits necessaris per fer el canvi i que encara mantenen la línia de coure fins que estiguin en disposició de tenir la nova tecnologia.

En total hi ha actualment unas 29.000 connexions de fibra òptica en tot el territori. Les connexions al 2009 d'ADSL eren d'unes 20.500 fins arribar a les 1.500 durant els mesos d'agost i setembre passats. Gràcies a les diverses campanyes informatives que Andorra Telecom va duu a terme els percentatges van anar disminuint fins assolir l'apagada d'aquesta mateixa setmana.

PROCÉS/ El procés que va seguir Andorra Telecom per procedir a l'apagada va ser relativament senzill com «apagar literalment els servidors i la central que s'ocupava fins ara de donar servei als clients». Per tant, no ha es va realitzar cap obra, «senzillament es van desmuntar els servidors informàtics pertinents».

PROPERS REPTES/Un cop finalitzada l'etapa de la migració cap a la fibra òptica, el següent pas de la parapública és començar campanyes perquè els usuaris que encara diposen d'una telefonia sobre coure comenci a passar-les a la fibra òptica per poder desconnetar les centrals de coure que en gran mesura han quedat obsoletes i representen un cost important per la companyia.

Per altra banda, també es prendran accions per millor la fibra òptica. El repte és oferir 1Gbps a totes les llars abans del 2020. Ara només hi ha un parell d'empreses a tot el territori que gaudeixen d'aquesta millor connexió i més velocitat.

NOVES TARIFES/ Casadevall també va aprofitar la seva compareixença d'ahir davant els mitjans de comunicació per anunciar millores de tarifes per a l´any vinent per tal d'oferir un paquet conjunt de serveis de telefonia fixa, mòbil, internet i televisió. També es millorarà el cost del GB suplementari per als qui no hagin activat la tarifa plana.

Actualment s'ofereixen 150GB de trànsit internacional mensuals en ofertes residencials, però els consums mitjans són només de 25GB. A Corea del Sud, on la fibra també té un elevat índex de penetració, la mitjana està en 33 GB mensuals. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT