PUBLICITAT

Andorra presenta la setmana més 'negra'

  • La novel·la negra escrita en català serà la protagonista. Les activitats i les xerrades es faran del 15 al 21 de novembre
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge de la presentació dels actes impulsors i col·laboradors, ahir Foto: TONY LARA

A partir del dissabte 15 de novembre el Principat s'omplirà de detectius intentant resoldre complicats i foscos crims, seguint l'estreta línia que separa el bé del mal. Ahir, els seus impulsors, van presentar la primera edició de l'Andorra Negra que se celebrarà entre el 15 i el 21 de novembre amb conferències, xerrades i tallers que tindran l'objectiu de donar a conèixer la novel·la negra en llengua catalana. El director de l'esdeveniment, Arnau Colominas, el va presentar com un projecte col·laboratiu on el més important és aconseguir sinergies entre autors, lectors, editorials i venedors per potenciar un gènere poc establert al país. A les jornades hi participaran autors reconeguts i de prestigi com el valencià Ferran Torrent o el barceloní Andreu Martín, i d'altres que comencen com l'andorrana Ona Vicente que amb només 17 ja ha publicat la seva primera novel·la.

Colominas va destacar la importància dels col·laboradors privats, com Illa Carlemany, i dels públics com el Centre de la Cultura Catalana per poder realitzar una activitat d'aquestes característiques perquè «necessites d'una inversió i no és fàcil trobar-les quan es tracta de cultura». Un altre dels col·laboradors principals és la biblioteca d'Encamp. De fet, el seu director, Alfons Codina, va afirmar que quan va rebre la proposta de Colominas li va fer «molta il·lusió i no vaig dubtar en participar-hi». A més, va coincidir que la proposta va arribar quan, des de la biblioteca, ja tenien una xerrada aparaulada amb Ferran Torrent, el que va facilitat el treball conjunt.

les activitats / La primera de les activitats que es farà el dia 15 és un taller d'escriptura dut a terme per la lectora professional Elena Aranda sota el títol Com no escriure una novel·la negra que ningú publicarà.

Dilluns 17 hi haurà la xerrada de l'escriptor valencià Ferran Torrent, una de les més destacades, a la biblioteca d'Encamp. L'autor presentarà la seva obra i parlarà de la novel·la que està escrivint actualment. Codina va destacar que la voluntat és la de crear un diàleg posterior a la presentació on els assistents puguin preguntar i conversar amb Torrent sobre la seva obra, però també sobre la novel·la negra com a gènere.

Dimarts 18 es començarà amb la presentació de la col·lecció Crims.cat, dedicada a la novel·la negra escrita en català. Seguit serà el torn de la xerrada de l'escriptor i arqueòleg Albert Villaró, autor de diversos llibres del gènere.

Dimecres 19 començarà amb la presentació de la col·lecció de novel·la negra Polar, de l'editorial Curbet. Després serà el torn de la conferència de l'escriptora i professora universitària de literatura Margarida Aritzeta. A més, al vespre, el Cineclub de les Valls projectarà el film Pulp Fiction, coincidint amb el 20è aniversari de l'estrena de l'èxit de Tarantino.

Dijous 20 es presentarà la col·lecció Llibres del delicte, una editorial independent compromesa amb la novel·la negra. Seguit, hi haurà la conferència del periodista Ferran Marín, que explicarà la relació entre la novel·la negra i el cinema dels Països Catalans en les darreres dècades, i explicarà el procés de passar de la literatura a la gran pantalla.

Divendres es clouran els actes amb la presentació de la col·lecció La Negra, editorial històrica pionera en la publicació de novel·la negra en català. A continuació hi haurà una videoconferència des de Nova York amb la joveníssima escriptora andorra Ona Vicente. Per acabar, el plat fort de la mà del reconegut escriptor català Andreu Martín que presentarà la seva darrera novel·la.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT