PUBLICITAT

Proposició de llei per modificar la Regla d'or

  • Els comuns no accepten els límits establerts per la llei de transferències
IMAR MARTÍNEZ
ORDINO

Periodic
Els cònsols reunits durant la sessió d'ahir al Comú d'Ordino Foto: ÀLEX LARA

La Regla d'or segueix sense estar tancada tot i les nombroses modificacions que s'han fet des del seu text inicial. La reunió de cònsols d'ahir a Ordina va servir per acordar la presentació d'una proposició de llei per modificar el límit establert actualment per la Llei qualificada de transferències. Aquesta llei marca l'obligatorietat dels comuns a destinar un 80% de les transferències que reben del Govern a inversions, i un 20% a funcionament.

Segons van explicar ahir el cònsol major d'Ordino, Ventura Espot, i el de la Massana, David Baró, durant la roda de premsa posterior a la reunió, en les negociacions prèvies amb el Govern s'havia acordat congelar les transferències a canvi de no establir cap límit percentual d'inversió. Però les parròquies s'han trobat amb que, segons Espot, no s'ha inclòs aquesta mesura ni en la llei d'estabilitat financera (la Regla d'or) ni en cap altra llei de les que han entrat a etapa parlamentària. Per tant, la proposició de llei que volen presentar des dels comuns ha de servir per marcar «de forma clara» les possibilitats dels governs locals. Segons van explicar Espot i Baró, en l'acord al que havien arribat a l'abril d'aquest any amb el Govern, hi havia un paràgraf del text que deia textualment: «no establir cap límit percentual destinat a inversió però buscant les fórmules que siguin necessàries per garantir uns nivells d'inversió adequats d'acord amb les necessitats reals de cada comú».

Doble via / Una de les preocupacions dels cònsols és que, al tractar-se d'una proposició de llei, no entrin les propostes de cara als pressupostos del 2015. Per aquest motiu van decidir seguir dues vies.

Per una part s'acordarà la presentació de la proposició de llei per tal d'establir una normativa permanent. El problema, en aquest cas, és que en arribar el final de la legislatura i pel temps que requereix, és gairebé impossible que entri a tràmit abans de final d'any i, per tant, no es tindria en compte en els pressupostos. La legislació actual permet que siguin els comuns els qui entrin a tràmit la proposició de llei. Espot va afirmar que l'objectiu és arribar a un «consens amb tots els grups parlamentaris de cara a la legislatura vinent».

Per altra banda van decidir també seguir una segona via, de caràcter temporal, que seria la de redactar esmenes sobre la Llei de pressupostos del 2015 per poder-hi incloure les modificacions. En aquest cas, però, els comuns no poden presentar esmenes sinó que les ha de presentar un grup parlamentari. Espot va expressar la seva confiança perquè sigui el grup de DA qui les presenti, perquè «quan es va pactar la Regla d'or ja hi estaven d'acord». Ni Baró ni Espot van acusar de forma greu i directa el Govern per no haver inclòs la proposta, però el cònsol major d'Ordino va afirmar que ho vol entendre «com un oblit d'última hora» i va concloure afegint que, tot i que potser els informes que havien demanat als comuns van arribar massa tard, el grup parlamentari «ho podia haver inclòs com a esmena». Per tant, si les dues vies surten endavant, les esmenes permetrien modificar la Llei de pressupost del 2015 i la proposició de llei modificaria la normativa de forma permanent de cara al futur. Si els comuns es limitessin a redactar les esmenes que hauria d'entrar un grup parlamentari, la modificació només serviria pels pressupostos del 2015 i haurien d'incloure'n cada any per eliminar o definir de forma més clara els límits per derivar les transferències del Govern.

informe sobre La llei de bases / Un altre dels temes que també va ser debatut va ser el de la Llei de bases de l'ordenament tributari, que va aprovar el Consell General. Els cònsols creuen que podria haver-hi indicis de que es produeixi «un cert solapament» o que els hi podria treure part de les competències com la fixació o recaptació de tributs. Per aquest motiu volen encarregar un nou informe «per determinar si alguns són constitucionals o no». Espot va ser molt sincer afirmant que «ells arriben on arriben» i que, per tant, «ha de ser un jurista qui miri per vetllar pels nostres drets».

Ni Espot ni Baró van apuntar quins articles podrien ser sospitosos, però van afirmar que n'hi ha varis que «cauen sobre competències que són nostres». Una de les propostes dels comuns és la de demanar una Agència Tributària Comunal per mantenir la potestat tributària. Amb la Llei de bases s'establiria que ho fes Govern a través d'una agència estatal. Espot va afirmar que «històricament ho hem fet nosaltres». I va concloure que «ara ho fan ells a través d'una agència? Parlem-ne».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT