PUBLICITAT

Benestar i la Fundació Pradère volen més famílies d'acolliment

  • Signen un conveni de col·laboració per llançar una campanya
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Casals, Rodríguez, Pradère i Manzano durant l'acte de signatura del conveni de col·laboració, ahir. Foto: TONY LARA

El Ministeri de Salut i Benestar i la Fundació Jacqueline Pradère van signar ahir un acord de col·laboració per tal d'iniciar una campanya de difusió i promoció del Programa d'acolliment familiar que permeti incrementar la borsa de famílies que hi vulguin participar. Tot i que actualment no hi ha cap infant susceptible de ser acollit la difusió de la iniciativa té com objectiu la sensibilització social i actuar en previsió «tot i que hores d'ara no hi ha aquesta necessitat urgent i cal anticipar-se a les situacions», segons va explicar el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals.

La signatura es va fer coincidir quan justament a finals d'aquest mes es compleix el 25è aniversari de la Convenció internacional dels drets dels infants. L'eslògan de la campanya té com a títol Perquè sempre han de seguir sent nens.

NOMBRE ACTUAL DE MENORS/Al llarg del que portem d'any tan sols 4 famílies s'han interessat pel programa i 3 d'elles no compleixen els requisits. Actualment hi ha sis menors acollits, dos tenen entre 4 i 10 anys i 4 entre 16 i 18 anys en situació de risc o perill d'exclusió social.

La finalitat del programa és oferir protecció al menor en situació de risc o en perill mitjançant una família acollidora que en complementi la cura, l'educació i l'alimentació mentre la família d'origen no pugui recuperar-se, i responsabilitzar-se de les seves funcions com a pares. Es tracta d'acolliments en què no existeix cap vincle de parentesc entre el menor i la família que l'acull, on s'afavoreix un entorn de respecte per la història i la identitat del menor, per la seva relació amb la família biològica i pel seu retorn al nucli familiar, «evitant en la mesura que sigui possible la seva institucionalització», és a dir, que ingressin en centres d'acolliments.

L'acolliment familiar és un recurs de protecció a la infància que consisteix a oferir una família als menors que per diverses circumstàncies i durant un temps determinat no poden viure amb la seva família. Casals va manifestar que el programa actual ha permès actuar en el cas d'un infant que hores d'ara viu fora del Principat amb una família d'acollida i que forma part de la seva pròpia biològica. Les famílies acollidores reben prestacions econòmiques que es quantifiquen en funció d'uns barems ja establerts pel mateix Ministeri de Salut i Benestar i que tenen en compte els ingressos per cada unitat familiar.

REQUISITS/ Els menors que poden ser acollits han de tenir entre els 0 i 18 anys i s'han de trobar en una situació de desprotecció i de risc per al seu desenvolupament integral o que estigui institucionalitzat i que a causa de dificultats familiars puntuals, necessiti ser atès temporalment per una altra família.

DIFUSIÓ/ Tant el ministeri com la Fundació Pradère engegaran en els propers dies una àmplia campanya de difusió per tal de «sensibilitzar a la població sobre aquesta demanda que permeti evitar el risc d'exclusió social dels menors», va indicar Casals.

En concret la campanya, d'uns 9.000 euros de pressupost, preveu la distribució massiva de díptics a totes les llars, establiments i institucions del país, a més de penjar-lo a la pàgina web del ministeri. També es preveu publicar anuncis en mitjans de comunicació i fer una guia per a la família acollidora en què es podrà trobar informació complementària.

CENTRE ADOLESCENTS/ D'altra banda, el Govern manté també la idea de crear un nou centre adreçat a adolescents que pateixen trastorns de conducta i altres patologies de salut mental o drogodependències. La Gavernera és el centre d'acolliment d'infants pensat per a infants les famílies dels quals no se'n poden ocupar, però no per a menors amb problemes de salut. En l'actualitat hi ha sis adolescents que es troben en centres concertats de salut mental de fora d'Andorra. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT