PUBLICITAT

Creixen un 163% les inversions estrangeres investigades per la UIF

  • L'augment respon a l'obertura econòmica i a «les empreses que regularitzen la seva situació al pais»
  • També s'incrementen les declaracions sospitoses dels bancs i la cooperació nacional i internacional
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Fiñana presenta la memòria de la UIF, ahir al Govern. Foto: ANA / M.T.

La Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF), va donar a conèixer ahir la seva activitat durant el 2013, dins una memòria que per llei ha de fer pública anualment. La seva activitat segueix creient exercici rera exercici, com es demostra en la comparativa del volum de feina realitzada: s'ha passat de treballar amb 366 expedients a treballar-ne amb 884. L'increment és del 141%. La principal justificació que motiva aquest increment és per «l'augment espectacular» de les inversions estrangeres analitzades per la UIF. S'ha passat de les 305 del 2012 a les 802 d'aquest 2013, consolidant l'increment en el 163%. S'ha de constatar que l'any 2012 ja es venia d'una crescuda en relació amb l'anterior.

Aquest augment de les societats investigades respon a dos motius, tal i com va explicar, Carles Fiñana, director de l'organisme que vetlla per la prevenció del blanqueig i del finançament del terrorisme. Per una banda, perquè hi ha «molta gent que ha regularitzat la seva situació al Principat» en la qüestió dels prestanoms, tenint en compte que ja es pot fer una inversió amb 100% de capital estranger. L'altra causa també té a veure amb l'obertura econòmica: la inversió estrangera va en augment i «cada cop hi ha més interès».

Dels 802 registres analitzats, va explicar Fiñana, 20 han estat desfavorables. Cal recordar que els informes de la UIF són vinculants i per tant el Ministeri d'Economia ha de fer cas a la decisió final d'aquest organisme.

El fet que augmentin les societats analitzades afecta també al nombre de persones investigades per la UIF. S'ha passat de les 2.342 a les 3.478, una «dada lògica» perquè gran part de la nostra activitat té a veure amb les demandes d'inversió estrangera», va explicar el director de l'organisme.

Fiñana també va voler destacar, d'entre les dades més rellevants de l'activitat de l'any passat, les 31 declaracions d'operacions sospitoses de blanqueig de capitals obertes. D'aquestes 31 iniciades, 28 corresponen als bancs. La resta són subjectes no obligats com els advocats i un gir postal.

MÉS COOPERACIÓ NACIONAL I FORANA / Pràcticament tots els punts en els que treballa la UIF han vist incrementada la seva activitat. També la cooperació nacional i la internacional. «Cada cop més s'evidencia la necessitat de cooperar amb els organismes nacionals vinculats amb la nostra matèria», com pot ser l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), amb qui es va incrementar la cooperació un 350%, passant de cap cas a tres de col·laboració. Les altres col·laboracions van ser amb el Govern, la Justícia i la Policia.

Pel que fa a la cooperació internacional, va veure incrementada la seva activitat en un 30%. La UIF va rebre 26 demandes d'investigació per operacions sospitoses, 13 de les quals eren d'Espanya. Però també n'hi havia de Bèlgica, d'Argentina, dels EUA o de Sant Vicent i les Grenadines. A banda, la UIF en va emetre 12 (per cap de l'any anterior), a països com Espanya, Mèxic, Kazakhstan o Suïssa.

Finalment, i a la pregunta sobre si per aquest 2014 es mantindrà la tendència de l'activitat a l'alça, Fiñana va respondre de manera afirmativa: «en alguns apartats mantindrem les xifres i en d'altres augmentarem de manera significativa». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT