PUBLICITAT

El St. Pere, de nou a ?quiròfan'

  • El 2015 es realitzarà la tercera fase de restauració dels arrebossats interiors de St. Serni de Nagol
L.F.M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

La pintura sobre tela més antiga conservada al Principat, també li tocarà passar pel quiròfan l'any que ve. El Sant Pere de Sant Jaume de Ransol, atribuïda al pintor de sort Jeroni Heredia (Mestre d'Ansalonga), és un oli de grans dimensions (186 per 133 centímetres) que fa poc més d'un any va ser traslladat a l'església de Sant Serni de Canillo, quan ja va ser restaurat. Tot i així, segons consta al pressupost del departament de Patrimoni cultural per al 2015, s'hi tornarà a intervenir.

El Sant Pere va ser traslladat per una qüestió de les condicions meteorològiques de l'església de Sant Jaume de Ransol –a l'hivern s'arriba a temperatures molt extremes a l'interior del temple –, i perquè a la de Ransol només es podia veure per la festivitat de Sant Jaume, quan s'obre l'església, és a dir, un cop a l'any. A més, a Sant Serni de Canillo està ben acompanyat: el retaule de Sant Martí, que li queda just al davant, i el de Sant Serni, a l'altar major, tots dos obra també d'Herèdia.

Finalment, i ja per tancar el tema de les restauracions previstes per a l'any que ve, la tercera fase dels arrebossats interiors de l'església de St. Serni de Nagol, també un dels ‘pacients' prioritaris de Patrimoni.

Recordar que el 2011 es va emprendre la primera campanya de restauració de les pintures murals, estrella del preromànic nacional, i per la qual es va haver de retirar el guix i part del emblanquinat que es va dur a terme el segle XVI, i no va respectar ni els frescos de l'absis. Sant Serni és un temple del segle XI que mostra tota la seva evolució temporal, i en el qual encara no s'ha tancat si es deixaran els murs originals o es mantindrà la capa de calç.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT