PUBLICITAT

La llei inajornable passa

  • La majoria de DA esmena i aprova el text que aixeca les ires dels treballadors del sector públic
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La consellera del PS, Rosa Gili, defensant les esmenes presentades per la seva formació, ahir Foto: TONY LARA

La majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA) va aprovar ahir el projecte de llei del Pla de jubilació de la Funció Pública després d'aportar-hi algunes esmenes, tal com va defensar el ponent, el conseller demòcrata, Pere Altimir. L'oposició, tant els socialdemòcrates (PS) com els demòcrates progressistes (SDP), van votar-hi en contra després d'exposar el seu desacord amb la majoria i el ministre Jordi Cinca, que el setembre passat va presentar el projecte com «una reforma inajornable» per assegurar els complements de jubilació als funcionaris.

Ahir Cinca va tornar a insistir en aquest argument, explicant que els complements de jubilació s'havien creat fa 30 anys per a un nombre molt reduït de funcionaris i que el temps va anar passant sense que cap Govern realitzés el forat que estaven generant. Cinca va recordar que l'estudi fet el 2011 sota el Govern de Jaume Bartumeu ja elevava a 271 milions d'euros els fons necessaris per cobrir els compromisos que l'Administració havia contret amb el seus treballadors i va reiterar que «si el diagnòstic és fàcil, és més difícil aportar una solució». Reconeixent que «aquesta no és l'única», Cinca va afegir que «és viable i equilibrada i incorpora moltes aportacions dels mateixos treballadors».

Estudi personalitzat / En resposta a les crítiques reiterades de la consellera socialdemòcrata, Rosa Gili, que també va defensar a l'inici de la sessió tres reserves d'esmena presentades pel seu grup parlamentari, Cinca va explicar que «un cop aprovada la llei tots i cada un dels treballadors serà informat de la seva expectativa de pensió a partir de l'aplicació del pla». Gili va criticar llargament la formula del calcul actuarial que ha de permetre fixar la jubilació de cada treballador, que va qualificar «d'indesxifrable». Cinca va defensar que «el cal entendre no és tant el càlcul com el concepte, es tracta d'un càlcul teòric que acaba per generar un compromís cert, generós, molt generós». I si la formula servirà per cobrir les expectatives de dret del funcionariat que està jubilat, prejubilat o a punt de fer-ho, i que el Govern avalua en 280 milions d'euros; de cara al futur, és a dir de cara als funcionaris als que encara queden anys per jubilar-se o prejubilar-se, Cinca va insistir que tot dependrà de l'aportació que facin al complement de pensió.

Els punts que enfaden / Gili va rebre els aplaudiments dels funcionaris que van omplir la platea de l'hemicicle fins que el síndic general, Vicenç Mateu, els va convidar a abandonar la sala –per sorollosos–, en defensar el model embastat fins ara i que comprometia el Govern a pagar els complements de jubilació fins al 70% –la CASS paga només el 50%–sense la participació del treballador, exceptuant els agents de Policia. Això i el fet que la llei estableixi que han de ser els mateixos funcionaris –o cotitzants– els que assumiran la responsabilitat de vetllar per la bona gestió dels fons, sense la garantia expressa del Govern, que no obstant això hi aportarà el 3% del salari de cada treballador, treu de polleguera el PS i el funcionariat.

Gili també es va queixar de que el pla de pensions no assegura que els funcionaris cobrin el 60% del salari com a pensió, ja que estableix que cada treballador hi pot contribuir amb més o menys percentatge a més del 3% que hi aportarà el Govern. Cinca va defensar que «de cara al futur, tot dependrà de la voluntat dels treballadors de participar, cosa que acabarà de determinar la pensió que cobraran al cap els anys».

enfrontament social / El president del grup mixt (SDP), Jaume Bartumeu, va acusar el Govern d'alimentar l'enfrontament entre els treballadors del sector públic i del sector privat, i va advertir que «hauríem de procurar que les empreses generin riquesa i arribi a tothom enlloc de voler anivellar els treballadors a la baixa». I va afegir que «aquest enfrontament que pot ser difícil de contenir, en cap cas és bo per a la societat andorrana». Cosa que va negar Cinca, argumentant que «no volem anivellar a la baixa sinó que des de l'empresa privada també es vagi cap a un model segur», i va concloure que «seria desitjable que adoptés el pla que proposem en el futur».

Quatre anys de negociacions / Per últim, el ponent del projecte de llei, va exposar que «portem quatre anys de negociacions i han passat moltes coses a casa», i va afegir que «si no fos aquest projecte de llei encara seguiríem immersos en una negociació inacabable». Altimir va reiterar que «potser és hora de prendre una decisió i posar en marxa el pla de jubilació que proposem».

Per cert, el conseller es va equivocar en la votació de les esmenes presentades pel PS i va votar-hi a favor, però a l'hora de votar la llei no va tornar a errar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT