PUBLICITAT

Objectiu complert: els funcionaris es fan sentir dins i fora del Consell

  • Vora 200 manifestants xiulen Martí i aplaudeixen Rios i Bartumeu
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La platea del públic al Consell General plena de funcionaris per escoltar el debat sobre la llei, ahir. Foto: TONY LARA

La manifestació d'ahir convocada pels sindicats a la plaça del Consell General per mostrar el desacord per la llei del pla de pensions va reunir a més persones que el que acostumen a reunir aquest tipus de reivindicacions sindicals, 1 de Maig inclòs. Entre 200 i 300 persones, equipades amb xiulets, cartells crítics i moltes ganes de fer-se escoltar, van reunir-se minuts abans de les 16 hores, per veure passar els protagonistes de l'escenari polític a l'interior del Consell General. I van anar passant. Primer el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, i després el del Grup Mixt, Jaume Bartumeu. Tots dos van ser ovacionats. Després ho va fer el cap de Govern, Toni Martí, que com ja era d'esperar va entrar al parlament entre crits i xiulets.

Dels tres, el més sorprès amb la reacció dels manifestants no va ser, com alguns podrien pensar, Martí. El cap de Govern va entrar seré al Consell acompanyat de la totalitat del seu equip ministerial. Fins i tot va etzibar un mig somriure als funcionaris que li cridaven «mentider» i «dimissió». Bartumeu va entrar satisfet amb l'escena que estava presenciant, i va optar per aixecar els braços agraint els aplaudiments, com si es tractés d'un jugador de futbol substituït després d'un gran partit. En canvi Rios, potser perquè va ser el primer dels tres, es va quedar estupefacte davant de tants aplaudiments. Però també els va agrair.

La duana anuncia més accions / El president del Sindicat de Funcionaris de Duana, Joan Seguí, estava exultant després de tota l'escena. Va tirar pel llarg (fins a «300 persones xiulant Martí») i va assegurar que hi havia representació de tot el cos funcionarial, «bombers, duaners, policies, agents penitenciaris i també de sanitat».

D'altra banda, i malgrat que la llei ja està aprovada, Seguí va anunciar noves accions del col·lectiu duaner. Es concretaran dilluns vinent en assemblea, però ja va avisar que tenen corda per estona: «Estem a la fase dos, encara queden la tres, la quatre, la cinc...».

Brega a l'interior del CONSELL / Seguí va informar que una part dels manifestants entrarien a escoltar la sessió al Consell però que ho farien «sota el respecte, sense fer soroll i a escoltar com s'aprova una llei dictatorial». No va ser exactament així. El primer conflicte va sorgir un cop finalitzat el discurs de la socialdemòcrata Rosa Gili per defensar les seves reserves d'esmena. Llarg aplaudiment que no deixava escoltar la súplica del síndic general, Vicenç Mateu, perquè paressin. Finalment ho va aconseguir, per recordar-los que el reglament del Consell prohibeix fer manifestacions a favor o en contra de les exposicions.

Però no va aconseguir massa cosa. No va evitar els xiulets al ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. I més aplaudiments, i més xiulets. Malgrat les amenaces. Fins que se'n va cansar. Va decretar 10 minuts de descans i va fer fora tot el públic present a la sala.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT