PUBLICITAT

L'USdA insta a les anticipades davant "el bloqueig de CR i ApC"

  • Per a Ubach "és hora de canviar la serenata" tot i que abans cal aprovar les lleis sociolaborals
  • Els sindicalistes andorrans participen avui en l'europrotesta que tallarà la frontera de l'AP7
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El líder de l'USdA, Gabriel Ubach, i el responsable de Relacions Internacionals, Laurent Serny, ahir. Foto: ANA /M. T.

La Unió Sindical d'Andorra (USdA) va convocar ahir als mitjans per informar de la seva participació a l'euromanifestació que avui tallarà el pas hispanofrancès de l'AP7 i, de retruc, solidaritzar-se amb la vaga general a Espanya. Però el protagonisme va derivar cap a la problemàtica interna de la qual el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, no va estar-se d'opinar. Davant la pregunta ¿Per a quan el marc que possibiliti una vaga general a Andorra?, el líder sindical va recordar el camí que PS i ApC havien de recórrer per tal de negociar les lleis sociolaborals i que, tal i com va apuntar, tenia com a data límit aquest mes de setembre, tot i que encara no hi ha novetats en la matèria. Davant aquesta incertesa i la difícil governabilitat del país, Ubach va instar directament a les eleccions anticipades com a resposta al "bloqueig de CR i ApC".

El representant de la Unió Sindical va recordar que, després que als últims comicis donés un "suport explícit al PS pel canvi que aportava en la visió del país", des de l'USdA encara es confia en els socialdemòcrates com a la única opció viable per "evitar les polítiques neoliberals" que s'havien vingut portant, segons Ubach, fins el moment. A més, va dir, "el projecte --del PS-- no s'ha pogut desenvolupar per un bloqueig institucional" que fa necessari "un canvi substancial en la manera d'entendre el Consell General".

L'opció de les anticipades seria menys traumàtica si abans es compleix "l'ideal de solucionar les lleis socials i també la reforma tributària", un fet que, segons Ubach, no està absent de dificultats "vistes les tensions" parlamentàries. "Ja és hora de canviar de serenata", va esclatar el líder de l'USdA, preocupat per la necessitat d'"un canvi urgent" i tornant a fer costat al socialdemòcrata Jaume Bartumeu.

En referència a la reforma de la llei sindical i el codi de relacions laborals, des de l'USdA es va assenyalar que el relleu a ApC originat per la dimissió d'Òscar Encuentra i l'entrada de Carles Ensenyat no és un fet especialment desmotivador. Segons Ubach, Ensenyat "entén que s'ha d'avançar" en aquesta matèria. "El problema és fins a on", va exterioritzar. En qualsevol cas, la idea és "tenir un marc comparable amb Espanya i França", països amb els quals a dia d'avui Andorra és "a anys llum".

Des de l'USdA es desconfia, d'altra banda, del govern d'unitat demanat per ApC, donada la inexistència, segons ell, de "voluntat per arribar a un acord" per part de la mateixa formació que ho reclama i "el combat" manifest a l'última sessió del Consell General.

LLIURE ACOMIADAMENT La Unió Sindical va defensar la necessitat d'eliminar de la legislació andorrana el lliure acomiadament. Ara bé, davant les reticències d'ApC a cedir en aquest punt i la possibilitat que les negociacions poguessin quedar encallades com a resultat d'aquest desacord, Ubach va reconèixer que la prioritat és "avançar" amb el màxim de millores possibles, que l'USdA és "conscient que això és una negociació" i que podrien quedar temes clau al tinter.

Tot i això, la voluntat de l'USdA és que es presenti una reforma més valenta que la realitzada en l'anterior legislatura liberal, on ja van protestar amb força soroll a la Casa de la Vall. L'advertència que els passos donats aleshores no eren suficients ha quedat ara palesa, segons Ubach, amb una constatació: "Només hi ha un delegat a tot Andorra i tots sabem com va acabar el Cas Electrotècnia", va dir. D'aquesta manera, la por a les represàlies per part dels empresaris és, en opinió de l'USdA, el principal escull per a l'actual paràlisi en l'organització sindical.

El pitjor de tot, va apuntar, és l'"augment dels acomiadaments disciplinaris disfressats" amb l'argumentació de fins a tres faltes amb l'empresa, per tal d'abaratir aquest pas. Aquesta denúncia pública comparteix protagonisme amb l'exponencial augment de l'atur, fruit de considerables retallades de personal a l'ordre del dia a moltes empreses fins ara solvents que afecten sobretot "a les dones, així com a la gent de 40 anys cap apunt" i, en menor grau, als joves.

TALL DE L'AP7
La deriva política de la convocatòria de premsa va ser posterior a l'anunci per part de l'USdA de la seva participació a l'Euromanifestació al Pertús, prevista per aquest migdia. Els motius d'aquesta adhesió són, a més de la coorganització resultant de la participació a la en la Confederació Europea de Sindicats(CES), la consciència que "les retallades socials i laborals afecten als drets que ells defensen i que nosaltres anhelem aconseguir". [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT