PUBLICITAT

L'any de la capella de Sant Vicenç

  • El Govern destina 44.000 euros a la conservació d'un dels principals edificis històrics
L. F. M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'església de Sant Vicenç d'Enclar. Foto: EL PERIÒDIC

L'església de Sant Vicenç que corona el roc d'Enclar va ser construïda probablement a la darreria del segle VIII o al començament del IX, i el culte hi va perdurar fins al segle XVIII, quedant posteriorment abandonada. És l'edifici més important dels que formen part del conjunt de Sant Vicenç, però amb el pas del temps, va patir un procés de degradació molt gran, fins al punt que només es conservaven en peu els murs de la nau fins a una alçada d'entre un i dos metres i el campanari quasi en la seva totalitat, tal i com va explicar Marta Planas en un article al cARTronero.

Pel que fa a l'edifici, es tracta d'una construcció que segueix les pautes habituals de la tipologia d'esglésies catalanes i occitanes del segle X (Andorra Romànica 1992). La nau és rectangular, sense cap més obertura que les portes d'entrada i d'accés al campanar, aquesta darrera limitada per un muntant de pedra en una banda i amb un arc de construcció molt tosca; la coberta està sostinguda per encavallades de fusta. A la part de llevant es troba l'absis, de planta quadrada i amb coberta de volta de canó, al qual s'accedeix per l'arc triomfal, més estret que aquell, obert a la paret est de la nau. L'absis s'il·lumina mitjançant dues finestres d'esqueixada simple situades als murs de llevant i de migjorn. El campanar, no gaire alt, és circular; té un sol pis de finestrals, de factura molt rudimentària, i sota mateix del llosat presenta set petites finestres en forma de ferradura.

La construcció de l'església va comportar l'enderrocament d'una edificació anterior, les restes de la qual encara són visibles.

Aquest any el Govern ha invertit 46.500 euros per a la restauració d'el campanar i la teulada, i en el Pressupost per a l'any que ve, preveu una partida de 44.000 euros per a la conservació de la capella.

Parlem d'un edifici que no es va incloure  dins el catàleg d'esglésies preromàniques de la península ibèrica  fins el 1977, quan ho va fer el rofessor Jacques Fontaine, seguint les indicacions de Rafael Benet.

Ara, queda pendent resoldre el misteri del Castell de Sant Vicenç, fins ara uns dels episodis més enigmàtics de la història, i que les excavacions al jaciment de la Margineda sembla que, de moment, no podran solucionar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT