PUBLICITAT

La Sdadv preveu obtenir un 60% més d'ingressos el 2015

  • L'entitat augmenta la dotació destinada a promoció cultural i a pagar drets d'autor
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Assemblea General de la Societat de Drets d'Autor i Drets Veïns el desembre de 2013. Foto: ÀLEX LARA

La Societat de Drets d'Autor i Drets Veïns (Sdadv) ha augmentat considerablement el seu Pressupost per al 2015: de 155.176 euros (2014) a 215.066,88 l'any que ve. Augmenten les despeses, però també els ingressos. De fet, tal i com consta en el pressupost de l'entitat, aquesta calcula que els ingressos de la retransmissió per cable ascendiran als 215.066,88 euros, un 60% més que al 2014 (135.000). D'aquests, si tenim en compte el pressupost 2014 , 135.000 provindrien d'Andorra Telecom i de Cable Mútua en concepte de drets audiovisuals. Per tant, la resta dels 80.000 euros, correspondrien a la taxa als hotels, restaurants, bars, cafeteries i establiments similars.

Pel que fa a les despeses, tal i com l'entitat justifica en la memòria explicativa, aquestes augmenten gairebé un 48% respecte el pressupost de l'any passat. Per què? «degut a dos factors»: en primer lloc, precisament perquè hi ha la previsió d'augmentar els ingressos, «la partida de royalties augmenta proporcionalment amb els ingressos», així doncs, es preveu una suma de 116.130 euros pel pagament de drets (un 45% més que l'any passat).

El segon factor «és una despesa nova en concepte del servei d'externalització de tasques administratives de gestió d'usuaris del repertori de l'Sdadv».

Un altra part dels ingressos també permet a l'Sdadv destinar més diners a la promoció cultural: en aquest sentit, hi ha una partida per entitats culturals de 12.900 euros.

La societat, ja es membre de la Federació Internacional de Societats Reprogràfiques (IFRRO) i de la Confederació Internacional de Societats d'Autors i Compositors (Cisac); per formar-ne part, paga 800 euros anuals per a cada una.

TARIFES PER ALS HOTELS/ La Societat de Drets d'Autor i Drets Veïns (Sdadv) porta més d'un any negociant amb la Unió Hotelera per tal d'establir unes tarifes pel dret de retransmissió, tanmateix, encara no han arribat a un acord. Ahir un mitjà del Principat publicava la que seria una de les propostes tarifaries que ha arribat en mans dels hotelers; pendents de la reacció de la Societat d'Autors, i de possibles canvis en la proposta, des de la Unió Hotelera, Òscar Julián va assegurar ahir que el seu objectiu és «poder arribar a un acord el més assumible per a tots».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT