PUBLICITAT

On és el Nomenclàtor?

  • Andorra i Catalunya impulsen una enquesta sobre l'ús del català al Principat
L. F. M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge de cartells de senyalització. Foto: TONY LARA

Andrés Luengo l'anomenava el Nomenclàtor de la discòrdia, i provablement tenia raó, perquè si tot anés bé, i segons el previst, aquest hauria d'haver estat aprovat abans de l'estiu. El Nomeclàtor revisat que la Comissió de Toponímia va enllestir el 30 de maig passat, insistia en les formes de Canòlic, Juverri i Aubinyà –davant les tradicionals de Canòlich, Juberri i Auvinyà, que defensa el Comú lauredià– i solucionava el conflicte dels sis topònims que toquen la banda del Pas de la Casa – lot de Maià, el Maià, font dels Clots, camí del Port Dret, riu de Sant Josep i tartera del Gote – adscrivint-los a les dues parròquies (C/E), per a satisfacció d'Encamp i disgust de Canillo.

Aquestes solucions, han estat acceptades? o han estat una font de conflicte? Sigui com sigui, quan es solucionaran?

Estudis i projectes

D'especificitats andorranes a ús general de la llengua. El dimarts passat la Generalitat de Catalunya va subscriure un conveni de col·laboració amb el Govern d'Andorra per dur a terme conjuntament una enquesta sobre l'ús social de la llengua catalana al Principat, tal com va informar EFE.

La Generalitat pretén estendre les enquestes d'usos lingüístics a tots els territoris de parla catalana, per disposar així d'una informació global de la situació de la llengua. El conveni amb Andorra, indica que el Ministeri de Cultura es farà càrrec de les despeses derivades del treball de camp, processament i difusió de les dades, mentre que la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat assumirà les tasques d'assessorament, formació metodològica i anàlisi de l'enquesta. La feina compartida entre Catalunya i Andorra hauria de concloure's abans del 30 de novembre del 2015.

No és aquest l'únic projecte relacionat amb la llengua per al 2015. Segons consta en el Pressupost de l'any que ve, una de les activitats que durà a terme el servei de Política Lingüística és «l'elaboració d'un reglament d'ús de la llengua oficial en productes audiovisuals, productes informàtics i noves tecnologies».

El Pressupost per al 2015 de Política Lingüística és de 292.877 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT