PUBLICITAT

L'Hospital de Cerdanya estrena Unitat de l'Esport

  • El centre vol esdevenir un referent en la medicina esportiva d'alta muntanya
JOSEP ROMERO
PUIGCERDÀ

Periodic
L'Hospital Transfronterer de la Cerdanya Foto: EL PERIÒDIC

Aquesta setmanas'ha posat en marxa un nou servei a l'Hospital Transfronterer de Cerdanya, situat a Puigcerdà i obert recentment. Es tracta de la Unitat de Medicina de l'Esport i Ciències Aplicades que està formada per sis professionals de diferents disciplines i treballa en estreta col·laboració amb diverses àrees com traumatologia, cardiologia i medicina interna del mateix hospital.

La nova Unitat s'acreditarà davant el Consell Català de l'Esport com a centre homologat per la realització de proves a esportistes federats i ja ha establert contacte amb el Club de Futbol Puigcerdà i amb federacions d'esports de muntanya a Catalunya i a França. També te prevista activitat docent en relació amb els corresponents estudis especialitzats de la Universitat de Girona.

El cap de la Unitat de Medicina de l'Esport i Ciències Aplicades és el doctor Daniel Brotons, especialista en Medicina de l'Educació Física i l'Esport per la Universitat de Barcelona. Va ser president de la Societat Catalana de la Medicina de L'Esport (2006-2011) i metge dels equips olímpics de la Real Federació espanyola d'Esports d'Hivern (RFEDI) i de nombroses expedicions olímpiques (Barcelona 92, Alberville 92, Lillehamer 94, Torino 2006 i Vancouver 2010).

UME/ La unitat consta d'un equip pluridisciplinari amb professionals especialitzats en Medicina i en psicologia de l'esport, nutrició i dietètica, estudis podològics i de l'aparell locomotor i més endavant, incorporarà professionals de l'àrea de fisioteràpia esportiva. Aquest, és un nou servei que no s'adreça exclusivament als esportistes federats que han d'obtenir obligatòriament un certificat d'aptitud esportiva. Segons el Dr. Brotons, tothom que practica esports de manera individual, com ara la participació en una cursa, hauria de consultar un servei d'aquestes característiques abans de fer esport, i lògicament si pateixen alguna lesió relacionada amb l'activitat física.

La medicina esportiva i ciències aplicades tenen com a finalitat tractar les patologies derivades de la pràctica de l'esport i la seva prevenció. “Hi ha patologies ocultes, un 80% de les quals es poden detectar amb el protocol correcte de proves», va indicar el responsable de la UME. l la forma de dur- lo a terme de manera seriosa és en un context assistencial i en contacte amb especialitats com la traumatologia, la cardiologia i la medicina interna. “Posar-se a fer esport no és garantia automàtica d'una vida saludable i una sola revisió no dóna immunitat vitalícia”, va afegir. «Calen estudis a fons, un screening cardiològic profund, una prova d'esforç i una Ecocardiografia-Doppler un cop l'any. És com passar una ITV».

El centre sanitari va obrir portes a mitjans de setembre passat i compta amb uns 180 treballadors –el 60% dels quals són catalans i el 40% francesos– i dóna servei a una població de 32.000 habitants repartits entre la Baixa Cerdanya, l'Alta Cerdanya i el Capcir. El pressupost de funcionament per al 2015 és de 20 milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT