PUBLICITAT

Els duaners garantiran els serveis mínims per evitar el col·lapse

  • El Govern aprova avui un decret que estableix un protocol simplificat si es dóna un cas d'emergència
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: TONY LARA

El Sindicat de Funcionaris de Duana i la Direcció del Departament de Tributs i Fronteres van acordar ahir que la Direcció General es reservi el dret a activar un procediment d'emergència si es donés una situació d'urgència durant la jornada de vaga de demà. A més, aquesta disposició així com la garantia que els duaners asseguraran els serveis mínims als punts fronterers, faran objecte d'un decret que serà publicat avui mateix al Bopa, després de ser aprovat pel Consell de Ministres reunit excepcionalment a les vuit del matí. El director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va recordar que el cap de Govern, Toni Martí, havia insistit en la necessitat d'assegurar la fluïdesa en els punts fronterers i va reiterar que «hem arribat a un acord de serveis mínims amb el Sindicat de Funcionaris de Duana». Hinojosa va explicar que la negociació no havia estat excessivament crispada tot i que els duaners havien anunciat que farien «vaga total» en un principi. I va argumentar que «en el cas d'una situació de bloqueig que posi en perill la seguretat de les instal·lacions o del trànsit viari, s'establirà un procediment alleugerit de declaració per poder descongestionar la zona fronterera». No obstant això, també es va mostrar satisfet perquè «hem pogut garantir dos drets fonamentals, el dret dels treballadors de reivindicar els seus drets salarials i econòmics amb una vaga i la llibertat de la ciutadania i les persones de poder circular lliurement».

Hinojosa va informar que l'atenció a l'Agència Tributària seria menor, tot i que s'acceptarien tots els tràmits per fer declaracions o liquidacions, però en canvi no s'atendran les consultes o assessoraments. També estaran oberts al públic els despatxos de Duana als serveis de Correus tot i que amb menys efectius, mentre que el despatx central de la Duana a Escaldes-Engordany només garantirà l'atenció telefònica. Com ja va fer en les vagues precedents de la setmana passada, el departament de Tributs i Fronteres també va informar a l'Associació de transportistes i a la de transitaris sobre l'afectació de la vaga per tal que «puguin evitar de despatxar avui, que avancin o posposin a divendres el trànsit de mercaderies», va dir Hinojosa.

Evitar el bloqueig / Hinojosa va insistir en que «en el cas que l'acumulació de camions provoqui una situació de bloqueig a les fronteres, es farà només la recollida de documentació i es permetrà fer la declaració de mercaderies amb posterioritat». Tot i que en un dia normal hi ha entre nou i deu agents a la Duana hispanoandorrana per fer els tràmits i que demà només hi haurà tres agents, Hinojosa va confiar que «amb aquests serveis mínims pactats no s'arribi a situacions complicades, i no s'hagi d'activar el procediment d'emergència».

Avui el departament de Tributs i Fronteres també informarà els administradors de les duanes espanyola i francesa, les direccions de la Poste i Correos, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra.

El sindicat col·labora / El secretari general del Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD), Joan Seguí, va reconèixer que finalment van acceptar garantir els serveis mínims per permetre l'entrada de mercaderies al país. I va explicar que «hi haurà tres agents de Duana que faran el control de carreteres, i un altre que atendrà el control de mercaderies a la frontera del riu Runer, mentre que al Pas de la Casa, com que el trànsit és menor, hi haurà només dos agents de Duana». Pel que fa a l'Agència Tributària, Seguí va explicar que el servei quedarà cobert amb tres eventuals, i va reiterar que al despatx central de la Duana només hi haurà un agent per garantir l'atenció telefònica.

El secretari general de l'SFD va insistir en que els serveis mínims s'havien acordat «de manera consensuada amb la direcció» i va destacar que «això demostra el nostre grau d'autogestió i que som capaços d'arribar a un acord». En quant a l'afectació dela vaga, Seguí va indicar que la reducció del personal en el trànsit de mercaderies és del 70% i que per tant, el servei garantit és del 30% en relació al servei normal.

més protestes / L'SFD també va anunciar que la convocatòria de concentració a la plaça del Consell General està prevista per demà a tres quarts de quatre de la tarda. La intenció dels manifestants és arribar-hi abans que hi comencin a arribar els consellers generals i el Govern per assistir a la sessió de les quatre. Aquesta convocatòria de protesta anunciada per la Plataforma Sindical que uneix tots els sindicats de la Funció Pública, el Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP) i SFD, és per mostrar el rebuig dels treballadors de l'Admnistració a les retallades i al projecte de llei qualificada del pla de pensions dels funcionaris, una llei que el ple parlamentari ha de debatre i aprovar en la sessió de demà. I és que tots els funcionaris demanen el mateix, que no s'aprovi el projecte de llei del pla de jubilació perquè retalla els drets adquirits d'una part del funcionariat i perquè la majoria el considera, amb retallades o sense, injust i sense garanties de cara al futur, tot i que el Govern hi haurà d'aportar una partida de 14 milions d'euros anuals durant els propers 20 anys per constituir el fons de pensions complementàries que permetrà al funcionariat cobrar el 60% de la mitjana dels últims quinze anys treballats.

Més greuges / Els sindicats consideren que se'ls lesionen els drets que tenien fins ara i que estipulaven que la pensió de jubilació arribava en alguns casos especials com el de la Policia al 70% de l'últim salari. A més, la Policia contribuïa amb una aportació del 2% del sou, però segons el Govern com que els agents es podien jubilar als 20 anys de servei, el fons constituït no es va poder consolidar mai perquè tal com arribaven les retencions tornaven a marxar per pagar les prestacions. A tot això, els funcionaris reclamen que falten 280 milions d'euros al fons que són els que el Govern vol proveir d'ara en endavant.

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT