PUBLICITAT

Ramaders d'Andorra SA podria comercialitzar la carn de pollí el 2015

  • L'objectiu del Govern és reglamentar el procés d'obtenció del producte per garantir-ne la qualitat
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Presentació d'un dels cavalls davant l'atenta mirada dels assistents a la Fira Concurs de bestiar, ahir Foto: TONY LARA

La Fira Concurs de bestiar boví, equí i oví d'Andorra va arribar ahir a la seva 36a edició i es va celebrar a l'aparcament annex a l'antiga plaça de braus de la capital del Principat. L'esdeveniment, organitzat pel Govern amb la col·laboració de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, va coincidir amb el primer aniversari de la consecució de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la carn andorrana. Durant l'acte es va confirmar que a partir del 2015 i després de dos anys de prova pilot per aconseguir un segell de qualitat, la carn de pollí i cavall podria ser comercialitzada sota la marca Ramaders d'Andorra SA. Fins ara, s'havia intentat que hi hagués un pollí comercialitzat cada setmana amb consum intern, i s'ha pogut fer durant aquests dos anys. La resta d'animals que s'han engreixat i no s'han consumit al Principat, han sigut exportats «en viu» al mercat italià.

tercera línia / Durant la fira, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va assegurar que es vol encetar una «tercera línia de comercialització» amb la carn de cavall i pollí per Ramaders d'Andorra SA que s'afegiria a la d'oví i boví.

Per la seva part, el director del Departament d'Agricultura, Landry Riba, va confirmar que «la intenció és que aquest tercer any ja no sigui una prova pilot». A més, va explicar que properament hi haurà un consell d'administració de Ramders d'Andorra SA i després una assemblea general de socis «on s'haurà de ratificar aquesta decisió».

Reconeixement europeu / Segons Alcobé, l'objectiu és que «pugui tenir unes pràctiques controlades i de qualitat, i aviat pugui tenir un reconeixement com la carn de vedella». Tot i que, segons el ministre, la prova pilot ha sigut positiva, encara falta un procediment reglat com el que es fa amb la resta de carns. «Hem d'aconseguir que la carn de pollí entri en les lleis de qualitat d'Andorra i que tingui uns procediments establerts per poder optar al reconeixement europeu a llarg termini». Un cop s'aconsegueixi tenir un procediment normativitzat i una forma d'engreix apte, «es podrà fer la promoció i comercialització».

En aquest sentit, Riba va destacar la importància i la repercussió que podria tenir per l'empresa andorrana tenir una tercera línia sota el segell de qualitat controlada.

Normalitzar el consum / Un dels principals problemes amb els que es troben els ramaders a l'hora de comercialitzar amb la carn de pollí i cavall, és que hi ha molta gent que encara es mostra reticent a consumir l'aliment procedent d'un animal que, segons Alcobé, per molts encara és de «companyia». Tot i això, el ministre va assegurar que «és una carn de molta qualitat, rica en ferro i en omega3», i que cal «conscienciar» de que la carn de cavall, igual que la de vaca o la d'un vedell, és «totalment apta i positiva pel consum humà».

Riba va explicar que els pollins que s'haurien de consumir el 2015 entren a l'engreix ara, i que s'està realitzant el procés de tria. Pel que fa al número de possibles caps, Riba va assegurar que normalment es crien entre 150 i 200, però segurament «seran menys perquè hi ha hagut una explotació que ha fet un canvi d'orientació». Segons els càlculs del director del Departament d'Agricultura, si es manté el mínim d'un pollí per setmana al mercat intern, quedaran uns 50 animals que poden ser exportats i que tenen una sortida «força interessant» al mercat italià. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT