PUBLICITAT

El futur centre per a malalts mentals comença a agafar forma

  • El Govern planteja una partida l'any vinent per adequar un edifici públic
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La unitat de Salut Mental a l'hospital de Meritxell Foto: TONY LARA

La necessitat que Andorra disposi d'una instal·lació per acollir a persones amb malalties mentals és una vella reivindicació de les famílies i de l'associació que les aglutina, l'AFMMA. El Govern ha posat fil a l'agulla a aquesta mancança i reserva una partida al pressupost de l'any vinent per dotar el país d'un centre de subaguts crònics mentals.

Concretament, la partida destinada és de 70.000 euros, i inclou la realització del projecte de les obres de reforma «d'un edifici propietat del Govern per adequar-lo a les necessitats d'un centre» d'aquestes característiques, a més de l'inici de la realització d'aquestes obres. Paral·lelament, es contemplen partides ja cara els pressupostos del 2016 i el 2017, mentre duri l'obra de remodelació. Es destinen 500.000 euros cada any, que sumats als 70.000 de l'any vinent fan que el projecte d'un centre de subaguts crònics mentals al país per evitar que hagin de marxar a l'estranger tingui un cost final d'1,07 milions d'euros.

El centre, al solà d'enclar / Pel que fa a quin pot ser aquest edifici de titularitat pública que es reformarà, tots els números els té l'antiga residència geriàtrica Solà d'Enclar. De fet, aquesta instal·lació també consta al pressupost, dins les inversions d'Ordenament Territorial centrades en infraestructures sanitàries i socials. No es donen els motius concrets, però es reserven 120.000 euros per «reformar l'edifici antiga residència Solà d'Enclar». Aquestes reformes estaran acabades al 100% durant l'exercici vinent.

En uns primers càlculs fets pel SAAS fa vora un any, si finalment tira endavant el centre de malalts mentals al Solà d'Enclar podria tenir capacitat per unes 30 o 40 persones. Però l'associació de familiars de malalts mentals sempre ha defensat que caldria unes instal·lacions per acollir almenys unes 150 persones, que seria la xifra òptima per cobrir les necessitats d'aquests malalts, al seu parer.

Reformes a l'albó / D'altra banda, una segona infraestructura sanitària que serà renovada el 2015 és la residència l'Albó, que acull persones amb diversitat funcional cognitiva. S'ha reservat una partida de 100.000 euros per iniciar un projecte de reforma de l'edifici. També es preveu una partida de 260.000 euros el 2016 i una altra de la mateixa quantitat el 2017, fent un total de 620.000 euros d'inversió real per al centre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT