PUBLICITAT

Risc d'Ebola «altament baix»

  • Trilla, de l'Hospital Clínic, afirma que els protocols a Meritxell per l'ingrés del resident armeni «van funcionar de manera excel·lent»
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Trilla conversa amb personal de l'hospital, abans d'iniciar la formació, ahir Foto: TONY LARA

Davant una certa psicosi, instants d'alarmisme, por i desconeixement entre la població, cal la resposta de professionals mèdics que redrecin una mica la situació. Això és el que es va encarregar de fer ahir el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, en una sessió informativa científico-tècnica a l'entorn de l'Ebola oberta a professionals mèdics del país i cossos especials. Una sala d'actes plena a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell demostrava que el virus preocupa, per la por que genera i també pel desconeixement que l'envolta. Trilla va demanar «seny», del primer a l'últim, des de la població, al professional de triatge que atén possibles trucades de persones malaltes. I va recordar que la probabilitat que el virus pugui arribar a Andorra «és altament baixa», «molt improvable».

Malgrat això, s'ha d'estar preparats. Preparats com ho van estar a l'hospital escaldenc ara farà una setmana, quan es van activar els protocols per un cas de sospita d'Ebola. Al parer de Trilla, aquests protocols van funcionar «de manera excel·lent» i «es va fer el que s'havia de fer». Ara s'ha de treballar en arreglar els petits matisos per si mai es presentés un segon cas. Però Trilla va tornar a ser clar: les persones que han viatjat als països on s'ha detectat l'epidèmia «tenen moltes més probabilitats de contraure malària que Ebola».

El cap d'epidemiologia català va assegurar que les instal·lacions amb les que compta el Principat són les adients, malgrat que, igual que passa amb les del Clínic, són millorables. Amb tot, però, va exposar que no és tan important les instal·lacions com «l'actitud professional».

A part, Trilla va fer una crida a lluitar contra aquesta «sensació de temor raonable», recordant que hi ha «d'altres coses pitjors que l'Ebola». S'ha d'actuar amb sentit comú davant possibles casos. Va posar com exemple les trucades al servei d'emergències. «S'ha de fer tres preguntes clares», va explicar. «Primer se li ha de preguntar si ha estat a un dels països amb risc de contagi, seguidament, si fa menys de tres setmanes que ha tornat, i finalment si té febre, només si respon afirmativament a aquestes preguntes s'han d'activar els protocols».

Així doncs, la sessió formativa d'ahir va servir per recalcar aquests aspectes, per oferir un missatge de serenitat als professionals mèdics i per informar sobre les darreres actualitzacions de l'OMS per fer front a la malaltia. Aqueta formació es complementa amb les virtuals que ja ve fent des de fa uns mesos el Clínic amb metges de Meritxell. La relació entre tots dos centres és molt bona, va recalcar, de manera «que tots anem aprenent sobre la marxa». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT