PUBLICITAT

El programa Impuls de l'EENMS entra a les escoles bressol comunals

  • Infants amb retard en el desenvolupament o trastorns podran seguir amb la seva classe a la llar
  • Professionals de Meritxell es desplaçaran als centres per fer reforç a més de formar els docents
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bressols a la llar d'infants del Petit Príncep, de la Massana. Foto: TONY LARA

Les famílies amb infants en edat preescolar que pateixen algun trastorn, dificultat o retard en el desenvolupament tenen des d'aquest curs escolar una nova sortida a l'hora de decidir on deixar-los dins l'horari laboral. Fins ara aquests pares es veien obligats a quedar-se a casa a cuidar dels seus fills fins que no podien començar maternal, o portar-los a l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM), dins el programa Impuls. Ara han guanyat una nova possibilitat: portar-los a qualsevol escola bressol comunal del país (juntament amb la de la Massana, de les Causes Pies, i la de Meritxell). I és que el programa Impuls entra des d'aquest curs 2014-2015 a les llars d'infants, per facilitar l'organització de les famílies.

Tal i com va explicar l'assessor tècnic del Ministeri de Salut i Benestar, Ramon Nicolau, amb el nou programa, l'Impuls Bressol, es busca omplir un «buit» existent al país amb aquests infants de menys de tres anys. Portar-los a l'EENSM «és una mica estigmatitzant» en alguns casos, sobretot en aquells en què el nen pateix algun trastorn o retard lleu que fins i tot a la llarga acaba solucionant-se i no necessita cap reforç extra quan es fa gran. Per aquest motiu, s'ha decidit que el que ofereix el Programa Impuls no impliqui un desplaçament a l'EENSM i els pares puguin portar els seus fills a les llars d'infants de la seva parròquia.

Així, un equip amb fisioterapeutes, logopedes, psicòlegs o senzillament cuidadors (per discapacitats físiques, per exemple), atendran directament els nens a les escoles bressol unes hores la setmana, i la resta podran seguir el programa docent amb els infants de la seva classe. També és una manera que, sense comptar unes hores setmanals, aquests infants facin vida normal amb la resta de nens i nenes, un aspecte que reclamaven moltes famílies amb infants amb discapacitat, i que per això no els convencia la idea de portar els seus fills a l'EENSM. Són famílies que defensen «la integració». Per tot, «hem resolt una assignatura pendent», va exposar Nicolau.

A banda, i perquè el reforç als nens i nenes que entrin al programa sigui complert, l'Impuls Bressol també contempla la formació a les educadores de les llars d'infants que els tinguin a classe. Per exemple, en aspectes com la correcta posició postural o l'alimentació.

Prova pilot A ORDINO I SERRADELLS / L'Impuls Bressol ha començat aquest setembre a les escoles bressol d'Ordino i dels Serradells, com a prova pilot. Està funcionant bé, així que la idea és que ja cara finals del 2014 es pugui traslladar als centres de tot el país. Com que la població andorrana és petita, d'infants amb discapacitats no n'hi ha massa, «uns sis o set per generació», calcula Nicolau. Així que com a molt per curs l'Impuls Bressol atendria a 20 infants. I això comptant que cap família opta per cuidar-los a casa o per portar-los a l'EENSM. De totes maneres «si són més de 20 tampoc seria cap problema».

Aquest nou programa és gratuït per a totes les famílies del país, que únicament hauran de pagar la quota corresponent de l'escola bressol que vagi el seu fill. Si finalment opten per portar-los a l'EENSM el servei segueix sent gratuït, pagant només la quota del menjador en el cas que es quedin a dinar.

La decisió de portar els infants amb trastorns, discapacitats o dificultats en l'aprenentatge a l'EENSM o a l'escola bressol no es vol que depengui dels diners: «És una decisió molt personal, s'han de valorar tots els pros i els contres», planteja Nicolau.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT