PUBLICITAT

Les anàlisis descarten Ebola però el resident seguirà aïllat 72 hores més

  • Burgués destaca que el pacient va estar a urgències únicament 6 minuts i va tenir contacte amb 2 persones
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Personal desinfectant una zona de l'hospital, dimarts al vespre Foto: RTVA / M.B.

Ahir, a primera hora de la tarda, va arribar la confirmació del que ja s'assegurava entre bona part dels professionals de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i del Ministeri de Salut. El pacient que va ingressar dimarts al vespre amb possible contagi d'Ebola no té la malaltia. El seu malestar es deu a la malària. De fet, ja ahir al matí i pressentint que es tractava d'aquesta segona patologia, se li va començar a aplicar un tractament específic per tractar-la.

Amb tot, però, i tal i com va explicar el director de Salut i Benestar, Josep Casals, el pacient seguirà aïllat a la sala específica on està des de dimarts (i que s'ubica a l'antic tanatori) per prevenció i per protocol. De fet és això el que estipula l'OMS. Passat aquest període, que se situa al voltant de les 72 hores, se li realitzarà una segona analítica de confirmació.

Pel que fa a l'estat del pacient, i segons va comunicar el SAAS, es troba estable, no ha patit cap pic febril i no planteja cap altra simptomatologia. Tot apunta, per tant, que estaria reaccionant bé a la medicació contra la malària.

Un cop descartada la malaltia, queda alliberat el personal mèdic que va tenir contacte amb el resident armeni. «Entre sis i vuit», va informar Casals, que es van prestar voluntaris per no sortir de l'hospital un cop activat el protocol. «Ara poden tornar a casa» i per tant, fer vida normal.

El director de Salut i Benestar va manifestar que, vist com s'ha desenvolupat tota la situació de crisi i el propi protocol, se'n pot fer «una valoració molt bona». S'han identificat punts a millorar (que ahir no va voler comentar), però que no són importants i que s'encaren a poder donar la millor resposta possible al pacient i a la resta d'usuaris de l'hospital de Meritxell.

Des del ministeri no es considera que en cap cas Catalunya hagi actuat de manera improcedent. Casals va recordar que aquest pacient estava en observació a Tarragona i que en no mostrar símptomes es va considerar adequat donar-li l'alta. Per tant «podia circular lliurement i també venir cap a Andorra». Fins i tot va considerar apropiat el seu comportament, ja que va ser «prudent, perquè de seguida que es va trobar malament va venir a l'hospital».

A banda d'aquest resident armeni, hi ha dues persones més que es trobaven en observació a Catalunya per haver compartit viatge amb l'home ingressat a l'Hospital Clínic. També són residents, en aquest cas de nacionalitat russa. Aquestes persones «no estan a Andorra», va assegurar Casals. Estan a Catalunya.

Sis minuts a urgències / Qui també va voler defensar el protocol activat a l'hospital de Meritxell va ser Lluís Burgués, director general del SAAS. Després de revisar les càmeres instal·lades al servei d'urgències, s'ha pogut determinar que el malalt va estar únicament sis minuts a aquest servei. A més, «només va tenir contacte directe amb dues persones», en un espai de temps que va durar 23 segons. A l'entrar, sí que va ser atès per més personal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT