PUBLICITAT

Fàrmacs contra el càncer arribaran a Europa en 2 anys

  • Amb l'estratègia de la immunoteràpia s'allarga la vida d'un terç dels malalts
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ribas, en un moment de la conferència ahir al Centre de Congressos Foto: TONY LARA

El doctor Antoni Ribas, director del Programa d'immunologia tumoral del Jonsson Comprehensive Center, va donar a conèixer ahir la nova generació de fàrmacs per combatre el càncer amb l'estratègia de la immunoteràpia. Ribas va assegurar que gràcies a aquests fàrmacs s'està aconseguint allargar la vida d'un terç dels malalts amb metàstasi. De moment, aquests nous tractaments s'han començat a aplicar a Estats Units contra el càncer de melanoma, i s'espera que puguin ser aprovats a Europa en un termini de 2 o 3 anys. Ribas va oferir la conferència al Centre de Congressos convidat per MoraBanc i Advance Medical.

Els nous fàrmacs contra el càncer de nova generació consisteixen en administrar uns anticossos que bloquegen la proteïna PDU, de manera que el sistema immunitari pugui identificar les cèl·lules cancerígenes i les pugui atacar. Però si bé a EUA s'ha aconseguit comercialitzar el fàrmac en la primera fase d'estudi, a Europa el sistema d'aprovació és més conservador i Ribas calcula que es podran aprovar d'aquí a dos o tres anys.

De moment, els nous fàrmacs s'han demostrat efectius contra el càncer de pell més agressiu, el melanoma, i es preveu que també puguin donar bons resultats en els càncers de pulmó, ronyó i bufeta. De fet, Ribas va indicar que els nous fàrmacs poden ser efectius per als càncers provocats per virus o pel fum del tabac. En el cas del càncer de pulmó, el doctor va apuntat que es podria obtenir un benefici d'entre el 15 i el 20%.

De moment, s'ha constatat que els fàrmacs donen bons resultats en un terç dels pacients amb metàstasi, i que en els casos que fins ara tenien una esperança de vida de menys d'un any, el nou tractament permet que un 70% dels pacients visqui més d'un any. A més, un 85% dels pacients no presenten efectes secundaris, i es creu que en un futur es podrà predir, a través de les biòpsies, quins pacients poden respondre millor al tractament, informa l'ANA.

Malgrat tot, Ribas va reconèixer que de moment aquests tractaments són molt cars, ja que costen 12.500 dòlars al mes, mentre que un tractament amb quimioteràpia costa entre 2.000 i 3.000 dòlars al mes. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT