PUBLICITAT

Possible cas d'Ebola

  • Els responsables de Salut insisteixen en què es tracta d'una «sospita baixa» i que podria ser malària
  • L'home aïllat va pujar ahir al matí a Andorra en un autobús des de Tarragona
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Diverses instantànies d'ahir en les que s'observen els tècnics netejant la zona i una sala precintada, a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: I.P.

Ahir al vespre l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell va posar en marxa el protocol de l'Ebola. La causa: l'acompanyant del resident català diagnosticat al Clínic amb malària. Ahir a la tarda va arribar a l'Hospital dient que tenia símptomes i el personal va decidir engegar el protocol i aïllar-lo en una zona habilitada. A la nit «estava estable». Segons el representants de Salut, el més provable és que aquest també tingui malària, tot i que «n'hem d'estar segurs».

L'home, de nacionalitat armènia, va ser donat d'alta a Tarragona ahir al matí després de 24 hores en observació i de no mostrar símptomes, tot i que si alguns pics febrils. Però quan va arribar a Andorra, va començat a trobar-se malament i tenia febre, segons ell mateix, i per això se'n va anar a Urgències a les 18 hores. La persona encarregada del triatge va ser la que va activar el protocol quan l'home li va explicar que havia fet el viatge a Sierra Leone i Guinea Conakry i que tenia febre.

Tanmateix, tal i com va informar el SAAS ahir en una roda de premsa a les 22 hores, el pacient no tenia febre quan va arribar a urgències –es desconeix si era perquè havia pres algun tipus d'antibiòtic–, i ara caldrà veure què diuen les mostres que es van enviar a l'Hospital Carlos III de Madrid, i que s'esperen rebre «en les pròximes hores»,

Un cop engegat el protocol adient, l'home va ser aïllat i ahir a la nit restava en observació. També es van quedar ingressats a l'Hospital els set professionals que van tenir contacte amb l'home, dos d'ells sense protecció.

Els tres representants de Salut que van comparèixer ahir: el director de Salut i Benestar, Josep Casals, el director del SAAS, Lluís Burgués i la cap d'Àrea de prevenció i promoció de la vigilància de la salut, Rosa Vidal, van insistir en subratllar que es tracta «d'una sospita baixa» i que per l'historial clínic del pacient «sembla més una malaltia tropical; pot ser un altre cas de malària», com el del seu company.

A la roda de premsa nocturna també van assistir-hi el cap de Govern, Toni Martí, la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, i el ministre d'Interior, Xavier Espot, tot i que cap d'ells va fer declaracions.

EL BUS I LA SALA D'ESPERA/ Els representants de Salut no van voler ser alarmistes, però si que semblaria que es va crear desconcert entre les persones que van compartir sala d'espera amb l'home aïllat per possible infecció d'Ebola. Burgués no va saber dir el temps que havia compartit sala amb les persones que estaven en espera a urgències; a preguntes dels periodistes, tampoc va saber respondre si se'ls havia donat alguna instrucció.

Aquestes, però, no serien les úniques persones que haurien compartit espai amb el possible infectat. El resident andorrà va pujar al Principat amb l'autobús de la línia regular Tarragona- Andorra de les 8.30 hores del matí. Casals no va concretar si s'havia avisat les persones que van compartir autobús amb l'home, però va subratllar que «el risc de contagi és infinitament baix» i que han posat a disposició el telèfon 116 per totes aquelles persones que creguin que han pogut tenir contacte amb el pacient.

VIATGE DE NEGOCI/ El resident armeni actualment aïllat a l'Hospital per possible contagi d'Ebola treballava, juntament amb el resident català amb malària, en una empresa d'importació de diamants. Segons va poder saber aquest rotatiu, el resident armeni seria l'expert, i per això hauria realitzat el viatge a Sierra Leone i Guinea Conakry.

Amb els dos homes havien viatjat dues persones més. Una de nacionalitat russa que també hauria estat en observació a Tarragona, Segons Vidal, aquesta no hauria vingut al Principat.

Avui a les 12.30 l'Hospital realitzarà una roda de premsa per informar de l'estat del pacient.

Finalment, els responsables de Salut van negar que haguessin retardat parlar sobre l'Ebola per no espantar el Turisme. Casals va assegurar que s'està seguint el protocol, que s'ha informat als organismes internacionals correponents i que s'informarà de l'evolució del cas.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT