PUBLICITAT

Depenent del 'roaming'

  • En aquesta primera fase la parapública ha hagut d'invertir 1,5 milions d'euros H Ara per ara els visitants estrangers no es podran connectar i l'empresa espera tancar acords
J.R. BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

Samsung està a punt de certificar la xarxa d'Andorra Telecom. La marca coreana, segons Casadevall «vol assegurar-se que la bateria dels aparells tinguin una durada adequada». El dirigent de la companyia va explicar que per aprofitar el nou sistema només és necessari disposar d'un forfet mobiland «amb una targeta sim de menys de dos anys i sinó caldrà trucar al 115 per rebre informació d'Andorra Telecom».

Per aquest motiu la companyia ha enviat 2.500 sms a terminals que van permetre detectar que no són vàlides per al 4G. «Terminals 4G a Andorra n'hi ha unes 5.000, 2.500 són de marca Samsung, però 1.500 iPhone 5 no funcionen. De moment, però, només poden connectar-se a la xarxa 4G els usuaris del país. Pel que fa als visitants, que es connecten a través del servei de dades en itinerància, hauran d'esperar a que Andorra signi els convenis pertinents amb els països de procedència, cosa que segons Casadevall s'hauria de produir al llarg del 2015. Amb aquests convenis, a més, serà quan Andorra Telecom pugui fer rendible aquesta nova tecnologia, ja que de moment no ho pot ser.

En aquesta primera fase la parapública ha hagut d'invertir 1,5 milions d'euros. Amb les dues següents fases, que seran de millora de la navegació la segona, i d'ampliació de la cobertura la tercera, es podria arribar a invertir un milió d'euros més.

És per aquest motiu que Casadevall va reconèixer que «és molt difícil rendibilitzar el 4G, potser quan fem el roaming amb LT serà possible, de moment es tracta d'una estratègia de país».

Ara per ara els visitants estrangers no es podran connectar al 4G, i la idea d'Andorra Telecom és arribar a uns primers acords amb els operadors espanyols i francesos.

D‘altra banda, Casadevall ha alertat els usuaris actuals que es passin al 4G que si fan proves de velocitat, els poden consumir gran part de les dades que tinguin contractades, ja que la potència és molt gran. Per adaptar-se a aquesta nova xarxa, a més, Andorra Telecom ha ampliat els seus forfets de dades. Així, a partir d'ara per 10 euros es tindrà 1GB de dades, per 19 euros seran 2GB i per 25 euros 5 GB.

En telecomunicacions, 4G són les sigles utilitzades per referir-se a la quarta generació de tecnologies de telefonia mòbil. És la successora de les tecnologies 2G i 3G, i que precedeix a la propera generació, la 5G. La tecnologia 4G està basada completament en el protocol IP, sent un sistema de sistemes i una xarxa de xarxes, que s'aconsegueix gràcies a la convergència entre les xarxes de cables i sense fils.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT