PUBLICITAT

Els duaners se sumen a la protesta dels ensenyants i fan vaga demà

  • El Sindicat de Funcionaris de Duanes es reuneix amb el cap del Departament de Tributs i Fronteres
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un duaner comprova el contingut del maleter d'un cotxe a la Duana de Sant Julià de Lòria Foto: EL PERIÒDIC

El Secretari general del Sindicat de Funcionaris de Duanes (SFD), Joan Seguí, va anunciar ahir que els duaners se sumaran a la protesta programada per demà dijous pel Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP). I va explicar que «ja vam dir que esperaríem per fer una acció conjunta amb altres sindicats, i per tant, donarem suport a la convocatòria del SEP començant la vaga de zel als punts duaners». Seguí que va desmentir que hi hagués cap desacord entre els afiliats del SEP per tirar endavant les accions de protesta consensuades en l'última assemblea general del Sindicat, va afegir que «ens hem reunit amb el director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, per comunicar-li la nostra decisió, cosa que ens semblava necessària». En quant al funcionament de la vaga de zel del proper dijous a les duanes andorranes, Seguí va tornar a insistir en la voluntat de no bloquejar el país, «ni causar greuges als treballadors que venen diàriament a treballar a Andorra». I va argumentar que «la nostra acció no va precisament dirigida a aquestes persones, sinó que pretén ser un toc d'atenció per a d'altres esferes».

Funcionament normal / El secretari general del SEP, va reconèixer que «farem la nostra feina aplicant fil per randa el que mana el reglament de duanes, inspeccionant vehicles, demanant la documentació i verificant el transport de mercaderies». I si l'aplicació del reglament a cada vehicle que creua en un o altre sentit la frontera del riu Runer a Sant Julià de Lòria, o la de la Mina al Pas de la Casa, pot ajudar a alentir la circulació i sobretot l'entrada i la sortida de vehicles, Seguí va reiterar que «la nostra voluntat no és aquesta, si que pararem més vehicles que de costum, però els farem apartar dels vials de circulació, no volem entorpir l'activitat del país». En quant als piquets que el SFD també havia anunciat per repartir fulletons explicatius de les seves reivindicacions, Seguí va puntualitzar que «mai hem dit que aquesta acció es faria únicament a la duana i pot fer-se a més llocs».

De fet, el secretari general del SFD no va descartar que els duaners se sumessin als mestres demà al matí, davant els centres d'ensenyament per repartir els fulletons que al cap i a la fí, recullen les mateixes reivindicacions per a tots els treballadors de l'Administració.

PLa de jubilació / I és que uns i altres demanen el mateix, que no s'aprovi el projecte de llei del pla de jubilació de la pensió pública perquè retalla els drets adquirits d'una part del funcionariat i perquè la majoria el considera, amb retallades o sense, injust i sense garanties de cara al futur, tot i que el Govern hi haurà d'aportar una partida de 14 milions d'euros anuals durant els propers 20 anys per constituir el fons de pensions complementàries que permetrà al funcionariat cobrar el 60% de la mitjana dels últims quinze anys treballats.

Més protestes / Els sindicats consideren que se'ls lesionen els drets que tenien fins ara i que estipulaven que la pensió de jubilació arribava en alguns casos especials com el de la Policia al 70% de l'últim salari. A més, la Policia contribuïa amb una aportació del 2% del sou, però segons el Govern, com que els agents es podien jubilar als 20 anys de servei, el fons constituït no es va poder consolidar mai, perquè tal com arribaven les retencions tornaven a marxar per pagar les prestacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT