PUBLICITAT

L'UdA inaugura el curs amb un 3,5% més de nous alumnes

  • Bassas imparteix una classe magistral parlant d'esforç i democràcia
EL PERIÒDIC
SAN JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
La ministra d'Educació, Roser Suñé, i el rector de l'UdA, Daniel Bastida, entreguen el títol d'Estat a una alumna, ahir Foto: SFG

La Universitat d'Andorra (Ud'A) va inaugurar ahir el nou curs acadèmic, amb 150 estudiants de formacions reglades, 450 estudiants que cursen postgraus i formacions d'actualització i 500 més que segueixen formacions més curtes i seminaris. El rector de la UdA, Daniel Bastida, va explicar que «durant els darrers anys hi ha hagut un creixement i una consolidació importants», que es repeteixen aquest curs amb un increment del 3,5% de nous alumnes, i va afegir que «s'han assolit unes xifres d'estudiants en sintonia amb la població andorrana».

Bastida va matisar que a partir d'ara «si creixéssim hauria de ser atraient alumnes de fora», i en aquest sentit, va anunciar que s'està treballant amb universitats de França i d'Espanya per oferir el curs vinent dos màsters internacionals, que seran presencials i virtuals i que s'impartiran alhora a Andorra i a l'estranger. Un serà sobre gestió i turisme cultural i l'altre sobre llengua i literatura catalana.

La ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, va mostrar molt d'interès per saber com es desenvoluparà aquest darrer màster, i quins continguts inclourà de la realitat lingüísticoliterària del país, ja que «no es tracta d'andorranitzar per fer-ho més teu, sinó d'utilitzar el que tens per complementar i fer unes formacions el més àmplies possible». Suñé va considerar que «la UdA ha arribat a la majoria d'edat perquè ja s'han començat a desenvolupar les formacions de segon cicle de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior», i va destacar que «després d'iniciar el programa de doctorat fa 5 anys, actualment ja es compta amb les primeres tres persones doctorades i entre 15 i 20 estudiants de doctorat». Suñé també va preveure «uns quants anys d'estabilitat», però va matisar que «si la universitat creix es buscaran els recursos per fer-hi front, perquè entenem l'educació com una inversió».

En l'acte d'ahir també es va anunciar un projecte de multilingüisme que pretén que, en un termini de tres anys, una part de les assignatures es puguin fer en anglès.

acord d'associació amb la ue / En el discurs d'inauguració, el cap de Govern, Toni Martí, es va dirigir a la comunitat universitària per anunciar que el gran repte actual per a Andorra «és assolir un acord d'associació amb la Unió Europea per accedir plenament al mercat interior».

Martí va admetre que ara per ara, els joves encara troben molts entrebancs a l'hora de sortir a estudiar o a treballar fora d'Andorra, i va assegurar que l'acord amb la UE es fa «pensant en les noves generacions que estan pujant, i per aspirar a tenir algun sector d'indústria lleugera que presti serveis al mercat únic». Martí, també va aprofitar l'ocasió per destacar la feina feta per l'actual rector de la Universitat.

lliçó magistral / La inauguració del 26è curs acadèmic de la UdA va comptar també amb la lliçó magistral del periodista i editor del diari Ara, Antoni Bassas, que va defensar que malgrat les incerteses i les insatisfaccions que planen tant en la societat americana com en l'europea, cal ser optimistes. I es va adreçar a les noves generacions, assegurant que «esforçar-se continua tenint sentit i la democràcia continua sent una eina útil». A l'acte també es va entrega dels títols d'Estat als 75 estudiants que van aprovar els estudis cursats l'any passat, va informar l'ANA. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT