PUBLICITAT

¿Estem preparats per a l'Ebola?

  • El SAAS afirma que s'ha format als professionals i s'ha adequat les instal·lacions per si es declara un cas
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

La sensació és que davant l'anunci públic d'un possible cas d'Ebola (que finalment no ha estat), s'ha anat a corre-cuita a tenir-ho tot preparat. Fins ara no hi havia hagut comunicació oficial sobre com de preparada estava Andorra per afrontar un possible cas d'Ebola. Però ahir el director del SAAS, Lluís Burgués, el director de Salut i Benestar, Josep Casals, i la cap d'Àrea de prevenció i promoció de la vigilància de la salut, Rosa Vidal, van afirmar i reafirmar que fa temps que s'hi treballa i que ja s'ha fet molta feina al respecte.

Feina com l'elaboració d'un protocol general que es pot trobar a la pàgina web del ministeri, o els conseqüents protocols del SAAS de procediment intern i sobre com «poder preparar-se físicament per a la malaltia». Aquests es van revisant i actualitzant setmanalment, també en funció de les recomanacions de l'OMS o de les formacions virtuals que diversos especialistes de l'hospital realitzen en coordinació amb l'Hospital Clínic. Ara hi ha una cinquantena de professionals formats per tractar un possible cas d'Ebola. Saben com fer servir el material (el motiu de la polèmica a Espanya) i els diferents elements de la sala d'aïllament.

La intenció del ministeri és anar realitzant formacions a cossos especials que puguin veure's involucrats amb la malaltia, com poden ser els duaners (si s'haguessin de fer controls a la Duana), o la Policia.

Pel que fa a la sala d'aïllament, ja està completament finalitzada, va informar Burgués. S'ubica a l'antic hospital, on fins ara hi havia el tanatori (que per tant deixa en stand by la seva remodelació). «Ens ha anat molt bé perquè té un accés independent per a les ambulàncies». Podria atendre a dues persones i té una àrea separada per al control mèdic i la infermeria.

A banda, l'hospital podria tenir en aïllament a 23 contactes, i en el supòsit que n'hi hagués més, es podria ampliar fins a 50 sense massa complicacions, va assegurar Burgués.

Però, ¿què passaria si finalment, i després d'enviar les anàlisis al centre mèdic espanyol, es confirmés que el pacient aïllat té Ebola?. Per una banda, els tres compareixents a la roda de premsa d'ahir van ser sincers a l'hora de reconèixer que «no» es pot tractar a Andorra un pacient infectat amb la malaltia. «Hem de ser conscients de les limitacions de les nostres capacitats», va afegir Casals.

Però per altra banda, van ser molt imprecisos. ¿On s'enviaria al pacient? ¿Com es faria? El director de Salut i Benestar va assegurar que no hi ha cap conveni tancat amb cap hospital de referència perquè dependria de cada cas, de l'estat del pacient. I també de les indicacions de l'OMS. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT