PUBLICITAT

Saboya nega un acord amb Espanya contra el frau fiscal

  • El director de la Policia espanyola afirma que s'ultima un pacte para confiscar béns d'investigatas
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA / BARCELONA

Periodic
El director de la policia espanyola, ignació Cosidó, ahir Foto: AGUSTIN CATALAN

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es va veure ahir forçat a aclarir unes informacions que apuntaven que Espanya ultima la signatura d'un acord amb Andorra per recuperar els béns intervinguts en operacions contra delictes econòmics, per reposar a les víctimes o perquè tornin a l'Estat espanyol si ha estat el perjudicat, segons va anunciar ahir mateix el director de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó.

Els arguments de Saboya són de pes. Per començar, a Andorra el frau fiscal no és considerat un delicte i, per tant, és impossible arribar a un acord d'aquestes característiques. Per fer-ho seria necessari canviar la legislació per considerar el frau fiscal com a delicte i que els batlles pugessin atendre a les reclamacions d'Espanya. Això, ara per ara, no es contempla.

El ministre va ser més aclaridor, i va constatar que les informacions són errònies, ja que «es refereixen a un possible tractat de repartiment d'actius congelats que no s'està parlant a nivell governamental sinó policial». Per a ser més didàctics, és el mateix que Andorra va signar amb els Estat Units per lluitar contra la delinqüència organitzada i que es pugui enviar una comissió rogatòria per reclamar els saldos d'aquests delictes». No obstant això, Saboya va recordar que les congelacions dels diners del crim organitzat o de diner negre pertanyen a les víctimes i la meitat per a cada estat», de la mateix manera que s'ha pactat amb els Estats Units».

Saboya va negar qualsevol negociació a nivell governamental, encara que sí va admetre contactes entre els cossos de policia. També va constatar que la llei andorrana preveu «que l'Estat andorrà ha de ser el beneficiari de qualsevol congelació a banda que hagi un tractat signat.

Jornades / I és que en la inauguració d'unes jornades sobre delinqüència econòmica a Barcelona, Cosidó va anunciar la imminent posada en marxa de la segona fase del Pla de Lluita contra la Delinqüència Econòmica, amb el qual pretenen aprofundir en els èxits reportats en la primera fase d'aquest programa, iniciat el 2012, va informar Efe.

Un dels punts d'aquest pla, segons Cosidó, serà potenciar la cooperació internacional, especialment amb països de fora de la Unió Europea, sobretot per signar acords específics per localitzar, bloquejar i recuperar béns intervinguts fruit d'activitats de delinqüència econòmica.

En declaracions als periodistes, Cosidó va precisar que l'acord amb Andorra se signarà «pròximament», per al repartiment de béns intervinguts. Cosidó va indicar que a la cimera de la setmana passada a Santiago de Compostel·la de la Xarxa de Localització d'Actius Internacionals (xarxa Carin), presidida actualment per Espanya, es va subratllar la necessitat de conèixer la legislació de tercers països per signar acords com el que es planteja amb Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT