PUBLICITAT

El TC reclama una major regulació per al jutge substitut

  • El Constitucional decalara inconstitucional l'article 48 que fa referència a aquesta nova figura
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Ll Tribunal Constitucional (TC) es va pronunciar el passat dia 17 sobre si la reforma de la Llei qualificada de la Justícia, aprovada el 24 de juliol al Consell General, s'adequa als principis de la Carta Magna.

El Copríncep francès, François Hollande, va manifestar els seus dubtes davant de la correcció d'un dels canvis adoptats en el text legislatiu, en concret la creació de la figura dels jutges i batlles suplents o de reforç. La nova llei preveu la creació de la figura del jutge suplent, però com que la Constitució explicita que el mandat dels batlles ha de ser de sis anys –i no entra a diferenciar entre jutges titulars o suplents–, el Copríncep francès volia que el TC aclareixi si amb el canvi s'està respectant la Carta Magna.

Doncs bé, des del Ministeri d'Interior es va manifestar ahir una satisfacció continguda, doncs si bé el TC declara inconstitucional l'article 48 del text, és considera que el dictamen és «bo» perquè no es tanca a la possibilitat de crear la figura del batlle substitut ni la seva regulació al marge de la carrera judicial, sinó que exigeix una major precisió pel que fa al seu mandat temporal, segons va assenyalar ahir el ministre de Justícia, Xavier Espot.

La sentència, a la qual ha tingut accés EL PERIÒDIC, prescriu que «la regulació actual de l'article 58 de la Llei qualificada de modificació de la llei qualificada de la justícia no és conforme a la Constitució en el termes indicats en aquest dictamen».

estatut / En concret, l'informe del TC assenyala que «la regulació no assegura de manera suficient un estatut jurídic del jutge substitut que contingui totes les exigències que la Constitució estableix per a la justícia andorrana», encara que sosté que la creació de jutges substituts «no és contraria a la Constitució».

El Constitucional recomana que el precepte ha de ser modificat per llei qualificada segons els termes d'aquest mateix dictamen, «incorporant totes les exigències que la Constitució estableix com a garantia constitucional de l'exercici de les funcions juridiccionals».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT