PUBLICITAT

45 contenidors per reciclar oli

  • Medi Ambient inicia una campanya per potenciar-ne la recollida entre la població
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rossell diposita una ampolla amb oli, en un dels contenidors ubicats a Escaldes. Foto: ÀLEX LARA

Per seguir conscienciant sobre l'acció de reciclar entre la població, el Ministeri de Medi Ambient ha iniciat una nova campanya, en aquest cas centrada en els olis vegetals, és a dir, aquells sobrants després de fregir aliments. Aquest tipus de reciclatge està força assentat entre el sector de la restauració (es reciclen aproximadament 213 tones d'oli l'any), i ara el departament mediambiental ha considerat que cal donar una empenta a la ciutadania. Després de fer diverses enquestes a la població, aquesta va respondre que els contenidors de reciclatge d'oli «eren poc coneguts», motiu pel qual es va decidir posar fil a l'agulla. Des de l'any passat que, pactant-ho amb els comuns i les seves necessitats, s'ha anat instal·lat diversos contenidors a les parròquies. A dia d'avui n'hi ha 45. És una xifra que el departament considera «suficient».

La campanya, sota el nom Si no reciclem, hem begut oli!, inclou la decoració d'una part d'aquests contenidors amb globus gegants informatius. A més a més, estarà molt directament vinculada amb la Fira d'Andorra la Vella que se celebrarà aquest cap de setmana. Es lliuraran 3.000 embuts (que s'adapten a les ampolles de plàstic d'aigua convencionals) a les persones que passin per l'estand de la campanya. A més, d'entre els persones que dipositin oli a un contenidor instal·lat a la Fira, hi haurà un sorteig i diversos premis.

Pel que fa a la tipologia d'oli, Rossell va explicar es pot reciclar qualsevol que sigui de fregir (sempre i quan no estigui barrejat amb aigua), i també el que s'utilitza a les llaunes de conserva. El més còmode és anar-lo guardant en una ampolla de plàstic, va afegir Rossell, i quan aquesta estigui plena portar-la a un dels 45 contenidors del país.

La concessionària que s'encarrega del reciclatge de l'oli l'exporta a una planta forana per fer-ne biodièsil. I les ampolles de plàstic també se separen amb la resta d'envasos.

2,8 kg per habitant

De mitjana, es recullen 2,8 kg d'oli vegetal per habitant l'any, però comptant els productors singulars (restauració), que representen el percentatge més ampli de separació. Si només es té en compte el reciclatge en contenidors, estem parlant només de 100 grams per habitant i any.

El 36% de l'oli vegetal recollit es genera a la parròquia d'Andorra la Vella, que és qui a la vegada té el major número de productors singulars (29%). En total hi ha 744 productors singulars que han sol·licitat bidons per a la recollida d'olis vegetals.

Ara l'objectiu és que la ciutadania se sumi i es conscienciï d'un reciclatge necessari, ja que l'oli és un material molt contaminant. El lavabo o la pica de la cuina no ha de ser, en cap cas, el seu destí final.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT