PUBLICITAT

Els policies reclamen on són els diners de les jubilacions

  • Els sindicats pensen arribar fins a la demanda penal
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pujadas amb els representants sindicals de la Policia, ahir Foto: ÀLEX LARA

Ara la cosa va seriosament. Els policies volen saber on han anat a parar on els diners que des del 1971 han aportat per contribuir a la seva jubilació, que corresponen a un 2% del seu salari, i que suma una xifra important, ni més ni menys que 275 milions d'euros que s'han esfumat sense cap explicació, com va reconèixer el ministre de Finances Jordi Cinca: «No s'han comptabilitzat per cap Govern i no s'hi sap res», va dir.

Els dos sindicats, SIPA i CFPA volen arribar lluny. Fins el 1971, quan encara no hi havia govern però, com va explicar el lletrat Manuel Pujadas, «pot ser que hagi prescrit però volem informació, perquè va ser el veguer qui va decretar que s'havia de fer una retenció als empleats de la policia».

Ara fan pinya. SIPA i CFPA, amb conflictes interns que els separar, van a per totes, fins i tot a presentar una demanda penal si no aconsegueixen la informació que demanen, encara que pensen que «imperi el seny i no faci falta arribar a aquest extrem».

unitat / Carles Joan i Josep Bufeta, president i vicepresident del SIPA, i Salvador Prieto, president del CFPA, van comparèixer ahir com a gest d'unitat en el cos pel que fa a aquest tema. Bufeta és va mostrar clar: «Volem saber que ha passat amb els nostres diners. Creiem que tenim dret a rebre aquesta informació i la comptabilitat que s'ha fet, i potser hi hauran indicis d'alguna responsabilitat penal».

Els ànims estan encesos. Els diners són en cap caixa i els policies han anant perdent un 2% cada mes de les seves nòmines. «On són aquests diners», és la pregunta de la qual esperen una resposta. El mateix Tribunals de Comptes ja va demanar al Govern –2009, 2010 i 2011- la necessitat d'aclarir el concepte de la mútua de pensions i de vellesa per proveir els fons de pensions.

Res de res. «Són massa incògintes i volem saber que ha passat», va apuntar Pujadas. El gran neguit és que en 42 anys s'han cotitzat imports al fons de jubilació sense que es conegui el seu destí. Això reclamen els policies.

L'advocat dels sindicats espera no haver d'arribar a una demanda penal, però va explicar que en cas de silenci administratiu –i que per tant es denega la demanda– s'haurà de recórrer a la Batllia perquè es pugui respondre a la demanda del col·lectiu.

Com va explicar el lletrat, «fa tres anys que els agents del cos van demanar informació de les actes de comissió consultiva i el Govern va ser condemnat fins i tot a pagar les costes». «Espero que no es torni a repetir això», va confiar Pujadas.

Respecte a una possible vaga per la reforma del pla de jubilacions, els sindicalistes van recordar que per llei el cos no té la possibilitat de fer una vaga.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT