PUBLICITAT

Inserció social a la Seu a través de Càritas

  • Nougrapats donarà feina a 15 persones en els propers tres anys H La societat gestionarà un pressupost de 250.000 euros i tindrà la seva seu en el nou centre Sant Ot de l'ONG que inaugurarà el proper 14 de novembre l'arquebisbe Joan-Enric Vives
JOSEP ROMERO
LA SEU D'URGELL

Periodic
Un grup de nois i noies escolten les indicacions d'una formadora en l'aula de suport laboral del centre Sant Ot. Foto: EL PERIÒDIC

Càritas d'Urgell inaugurarà a principis de l'any vinent una empresa d'inserció laboral que pretén en els propers tres anys donar feina a gairebé 15 treballadors. Formalment la societat Nougrapats SL, empresa d'inserció amb seu social al nou local de l'entitat al carrer Bisbe Guitart de la Seu d'Urgell, es va constituir l'1 de setembre passat. Tot i que actualment es dedica al reciclatge i reutilització tèxtil vol obrir-se camí també, en un futur pròxim, «en el sector de bugaderia no industrial, tintoreria i serveis integrals de neteja, una vegada que l'activitat de reutilització de la roba es vagi consolidant», segons va explicar el director de l'entitat, Josep Casanova.

De moment són tres les persones contractades, tot i què la intenció és què el nombre sigui més gran una vegada estigui habilitada la nova nau de l'empresa en uns locals adquirits de l'avinguda Guillem Graell.

El cost total de l'operació puja als 250.000 euros. Entre els objectius de la societat figura el donar oportunitats laborals reals a les persones en risc d'exclusió social i contribuir a fomentar el consum responsable de la societat actual apostant «per la reducció de residus, la reutilització i el reciclatge amb l'ús de productes respectuosos amb el medi ambient».

Nou centre a la Seu

La creació de la nova empresa coincideix amb la inauguració el proper 14 de novembre del nou centre de Càritas Sant Ot a la capital alturgellenca. Unes dependències que completen la xarxa de centres de l'ONG religiosa, juntament amb els de Balaguer i Puigcerdà. El local té 200 metres quadrats i acull la direcció, la secretària i els serveis de comunicació de Càritas diocesana d'Urgell.

L'espai a més acull 4 aules, una de taller, una d'informàtica i altres dos dedicades a diferents activitats. La inauguració del centre coincidirà a més amb un nou programa que l'entitat tirarà endavant relacionat amb la llengua i cultura adreçat a persones immigrants.

Aula suport

Un dels programes estrella que Càritas ofereix des del 24 de febrer passat és el Projecte Aula Suport destinat a oferir als joves una preparació per a la inserció laboral a l'empresa. Una experiència pionera que es va iniciar amb 8 nois i noies, d'entre 17 i 28 anys. L'objectiu del projecte és treballar les habilitats socials d'aquests joves per potenciar i millorar les seves capacitats personals, amb una formació continuada diària, afavorint així la seva integració en el món laboral.

Tots els integrants del projecte pertanyen a la comarca de l'Alt Urgell, on per les dades recollides entre les escoles i l'administració pública s'ha constatat que, en aquesta zona, era convenient atendre aquesta necessitat. A curt termini és pretén que els joves facin un període de pràctiques, en activitats laborals vinculades amb Càritas, abans de la seva capacitació definitiva per entrar al mercat de treball.

Són diverses les activitats que es realitzen per a la formació d'aquests joves. D'una banda, es treballa les seves habilitats socials. Es reforça, per exemple, les destreses socials quotidianes, per afavorir les capacitats naturals de cada jove.

També es millora els seus nivells de lectura i escriptura, i l'exercici de les matemàtiques, fonamentalment orientat al domini de l'ús monetari. I en l'àmbit de la informàtica, es faciliten els coneixements oportuns i s'anima, sobretot, al domini de les noves tecnologies. El projecte busca reforçar la seva orientació en el camp de la formació, relacionant-la amb les característiques de la zona, a través del coneixement de les ciències socials i del medi. A més presenta una programació d'activitats a l'aire lliure i es realitzen d'altres de lúdiques, que afavoreixen la capacitat de treballar en equip.

Càritas d'Urgell va gestionar l'any 2013 un pressupost de 550.000 euros i per aquest any el percentatge estarà als voltants dels 600.000. Les accions socials i les ajudes monetàries ocupen els primers llocs en el rànquing de despeses de l'organització. Només en aquest darrer apartat es van destinar 167.000€ en atendre l'any passat a 893 famílies i 61.000€ en partides dirigides a infants i joves.

A diferència de Càritas Andorrana, que forma part de la xarxa internacional d'entitats nacionals, la d'Urgell està integrada en la confederació de Càritas espanyoles. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT