PUBLICITAT

Arribar a un acord per vendre serà ' molt difícil'

  • De les 20 que van començar, dues parades encara funcionen amb un bon rendiment econòmi
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Interior del mercat de Les Marginedes amb molt moviment l'any 2000 (dalt) i buit l'any 2012 (baix) Foto: TONY LARA

Andorra no ha sigut mai un país de tradició en mercats. Ara, el d'Els Marginets, inaugurat fa uns 30 anys i l'únic establert de forma fixa al Principat, sembla que podria tancar definitivament les portes dels 1.400 metres quadrats que amaguen les portes de l'edifici del carrer Esteve Dolsa. Tot dependrà de si arriba un comprador disposat a pagar els tres milions d'euros que en demanen els múltiples propietaris, i sobretot de si aquests es posen d'acord per fer la repartició. Això, però, no serà fàcil, perquè encara que a primer cop d'ull pot semblar que no hi ha moviment, segueixen resistint-se a abandonar la seva història dues parades: una bacallaneria i una carnisseria que han potenciat els seus trets diferenciadors, com el tracte personal i els productes especialitzats, per mantenir-se a un bon nivell de vendes i rendibilitat econòmica, superant la modernització dels centres comercials i la dura crisis.

Dues de vint / El mercat segueix tenint les 20 parades que en els seus orígens van funcionar. Però d'aquestes, només dues han sobreviscut. El propietari de la Bacallaneria Zapata, David Cabezas, va explicar a EL PERIÒDIC que la botiga la van obrir els seus sogres «a mitjans dels anys 80». Ell fa 18 anys que hi treballa, forma part de la segona generació. Al 1996, quan va començar el propietari actual de la bacallaneria, ja «només quedaven 10 dels 20 comerços» que omplien Els Marginets en un principi. Moltes d'elles, segons Cabezas, van tancar «perquè no rendien econòmicament», algunes «no tenien un relleu generacional» i d'altres «s'han adaptat a diferents formes de distribució» com la venta a l'engròs. «El més important», segons Cabezas, és «oferir un producte diferent, bons preus i professionalitat» per mantenir els clients habituals que saben el que volen.

Espai privat / Quant parlem de mercats ens referim als fixes, la majoria d'ells públics, parlem, per exemple, del Mercat de Sant Josep, més conegut com La Boqueria, que es va inaugurar oficialment a les Rambles de Barcelona l'any 1836. Un mercat que actualment compta encara amb 300 parades i ha sobreviscut durant gairebé 180 anys al pas del temps.

El d'Els Marginets, però, és un espai privat, on el Comú d'Andorra la Vella no hi intervé, ni per bé ni per malament. És cert que hi va haver un intent per regular les places d'aparcament que hi ha davant de l'edifici i generar més moviment, però la iniciativa no va tenir gaire èxit. Cabezas entén que el Comú no s'hi involucri, tot i que «molts clients es queixen de que no han fet res per salvar l'únic mercat d'Andorra, però jo no entro a valorar-ho».

No llencen la tovallola / Cabezas va confirmar que hi ha un acord entre tots els propietaris per posar Els Marginets a la venta per uns tres milions d'euros, però va explicar que en sap res sobre possibles negociacions perquè «ho porta una immobiliària». A més, va confessar que veu «molt difícil» que es pugui vendre perquè «som molts propietaris i hauríem d'arribar a un acord per distribuir un possible pagament». Ell és propietari de la seva parada i l'espai que ocupa, per tant no s'ha de preocupar de pagar un lloguer a final de mes. El propietari de la bacallaneria considera que «no valen el mateix els 50 metres quadrats de la meva parada que rendeix», que el mateix d'un espai que fa anys que està tancat. De fet, la Bacallaneria Zapata funciona a un bon ritme i compta amb 10 treballadors, per aquest motiu Cabezas va explicar que «no ens plantegem tancar perquè no funcioni. Els darrers cinc anys la cosa s'ha estabilitzat i no crec que vagi a pitjor».

Tot i que sap que, segurament, tenint un espai al centre vendria més, va sentenciar afegint que «esperem que no tanqui, jo ho veig molt difícil, i hi estem molt bé aquí, és casa nostra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT