PUBLICITAT

Gairebé un de cada tres càncers diagnosticats en dones són de mama

  • És la segona causa de mort entre el sexe femení, només superat per malalties de l'aparell circulatori
  • Des del 2008 s'ha duplicat el nombre mamografies realitzades dins el programa de detecció precoç
CLARA GARNICA
escaldes-engordany

Periodic
Exploració mèdica d'una mamografia. Foto: FERRAN NADEU

Demà, 19 d'octubre, és el dia internacional contra el càncer de mama, i aprofitant l'efemèride, el Govern ha volgut fer balanç de quina és la situació de la malaltia al Principat. Per començar, i igual que a la resta de països desenvolupats, «el càncer de mama és un dels principals problemes actuals de la salut pública». Malgrat que les dones estan cada vegada més controlades i es detecten més casos abans, segueix sent la segona causa de mort entre el sexe femení, només superat per les malalties de l'aparell respiratori. De fet, el 30,5% dels càncers detectats al país són de mama. El segon és el càncer colorectal (11,6%), i el tercer el de tiroides (8,6%).

Per tal de poder tractar la malaltia el més d'hora possible i reduir l'elevada mortalitat, el Govern va llançar l'any 2008 el Programa de detecció precoç del càncer de mama. Des de llavors, el nombre de dones participants i per tant controlades ha anat augmentant. Entre el 2008 i el 2009 es va enviar 8.293 cartes a dones d'edats compreses entre els 50 i els 69 anys perquè se sotmetessin a una mamografia de cribratge. Una mamografia gratuïta que es realitza cada dos anys. De totes aquestes cartes, 1.637 dones (el 19,74%) van acceptar entrar al programa.

Quatre anys després, concretament durant el període entre el 2012 i el 2013, el Ministeri de Salut i Benestar va enviar més cartes, 9.259, i el nombre de dones participants s'ha gairebé doblat, 3.585. En percentatge, ara són el 38,72% de les dones d'aquest rang d'edat les que participen al programa.

Des que es va posar en marxa el control gratuït mitjançant mamografia s'han detectat 41 càncers de mama, dels quals dos han estat diagnosticats aquest 2014. Durant el període entre el 2012 i el 2013 és quan se'n van detectar més, 15, fet que correspon també al fet que més dones van accedir a fer-se la mamografia.

Més dones TRACTADES / La percepció general és que els casos de càncer estan augmentant entre la societat andorrana. La cap d'Atenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va matisar aquesta sensació afirmant que «sobretot, es fa més atenció a persones amb càncer». Fa uns anys a Andorra segons quines pràctiques no es feien, motiu pel qual les pacients havien de marxar fora. Ara, proves diagnòstiques com la estereotàxia es poden fer al Principat

Vidal va assegurar que més de la meitat de les dones amb càncer de mama són tractades al país, mentre que la resta (en general casos més greus), han de marxar a fora a fer tractaments, per exemple, de radioteràpia o de medicina nuclear.

Quan es visualitza alguna anomalia a la mamografia d'una pacient, va explicar Vidal, se li realitzen proves complementàries. Si es confirma el càncer, aquestes dones són adreçades al metge especialista, el radiòleg.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT