PUBLICITAT

Els duaners començaran una vaga de zel indefinida dilluns que ve

  • El cos contesta el projecte de llei del pla de pensions de la funció pública i les retallades governamentals
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un duaner reparteix un fulletó reivindicatiu contra les retallades del 2012, a la frontera del riu Runer Foto: ÀLEX LARA

El Sindicat d'Agents de Duana (SAD) va acordar dijous passat a la nit encetar una vaga de zel indefinida per contestar el projecte de llei del Pla de jubilació de la funció pública i les retallades governamentals. El secretari general del SAD, Joan Seguí, va explicar ahir que «dilluns que ve iniciem una vaga de zel indefinida, que anirà seguida per altres accions reivindicatives». I va afegir que «en paral·lel a la vaga de zel organitzarem piquets per repartir fulls explicatius del que està passant». Seguí va argumentar que «volem explicar a la ciutadania la nostra situació però també la situació que travessa tot el funcionariat».

En quant a una acció conjunta amb els altres sindicats de treballadors de la funció pública, Seguí va matisar que «en la reunió de la Plataforma vam acordar que cada cos determinaria les accions que vol emprendre i després acordaríem un dia per fer una acció conjunta entre tots». El secretari general del SAD va insistir en la indignació que regna entre el cos de duaners i va lamentar que «el Govern ignora els drets adquirits de moltes persones», i va afegir que «per això el mateix dia que s'aprovi la llei també farem un acte de protesta amb els altres sindicats».

no paralitzar el país / No obstant l'anunci de vaga de zel a les duanes andorranes, ja sigui pel costat espanyol com pel costat francès, Seguí va manifestar que «no volem entorpir el funcionament normal del país», tot i que va reconèixer que una vaga de zel en els punts fronterers pot arribar a crear cues de vehicles quilomètriques. I va argumentar que «evidentment la nostra és una acció de protesta i volem que tingui ressó, però serà moderada, anirem pujant de grau segons el què passi». I va lamentar una vegada més, «l'actitud del Govern que després de tantes taules de treball per negociar el pla de jubilació dels funcionaris, ens ha enganyat i ha eludit la seva responsabilitat». Seguí va recordar que el projecte de llei del pla de jubilació dels funcionaris, «no respecta els principis bàsics de la Constitució, en quant a la retroactivitat de la futura llei sobre els drets adquirits per una sèrie de persones que van ser contractades perquè tenien un cert perfil i en contrapartida, se'ls oferien unes expectatives que ara se'ls retallen». I va afegir que «és intolerable que el Govern digui que els funcionaris són la lacra d'aquest país».

amb premeditació i traïdoria / El secretari general del SAD, va denunciar «que el Govern ens prepara psicològicament per justificar una sèrie de retallades, i perquè les acceptem com si fos tan normal» i va argumentar que «és una estratègia subversiva i subliminal per fer el què volen».

vaga general / Amb tot, Seguí va explicar també que el funcionariat no està preparat per convocar i seguir una vaga general. «Andorra no té consciència sindical, i és difícil que tothom segueixi sobretot quan saps que si deixes de treballar no cobraràs». Però, també va matisar que «per això vam decidir que cada sindicat de funcionaris aportés la protesta que creies més cenyida a les seves possibilitats i situació». I va insistir en que «cada persona és lliure d'implicar-se en la protesta en el grau que cregui convenient». En aquest sentit va reiterar que «vam acordar que cada sindicat faria la seva reivindicació d'acord amb la seva especificitat». Per últim, Seguí va tornar a insistir en que «no volem ni bloquejar ni paralitzar el país, no volem anar en contra de la població civil, però volem que les nostres reivindicacions siguin escoltades».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT