PUBLICITAT

La balança comercial ratifica la percepció dels empresaris

  • La caiguda del capítol de begudes i tabac fa que les importacions disminueixin un 5% al setembre
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un turista estudia els preus i els productes exposats en un aparador Foto: TONY LARA

L'estadística de comerç exterior publicada ahir pel servei governamental, ratifica la percepció dels comerciants que situaven el descens de les vendes en el 5% el setembre passat. I és que les importacions també van caure un 4,8% en comparació al mateix mes de l'any passat. Per capítols en clar descens lideren el rànquing la joieria amb una caiguda del 75,7% i el de begudes i tabac amb el 22,6%. L'energia i la construcció també registren números vermells amb caigudes del 12% i del 6,2%, respectivament. Aquestes dades s'adiuen amb la valoració que va fer aquesta setmana el vicepresident de la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA), Antonio Miralles, quan va afirmar que les vendes en general continuaven caient un 5% respecte l'any passat, i que el segment del tabac no havia aconseguit repuntar en tot l'estiu.

Per a Miralles la bona notícia és que la caiguda és més menys abrupte que en els primers anys de crisi, i que d'alguna manera el sector arriba a frenar-la, tot i que va reconèixer que segments com el de la moda i els complements estan molt preocupats perquè el temps no acompanya la venda de les noves col·leccions de temporada, tot i que les importacions van augmentar un 6% el setembre, respecte al mateix mes de l'any passat. La cosa canvia però, quan s'analitzen les dades ajustades sense variacions de calendari, en que les importacions baixen en tots els capítols tret de l'energia (0,5%) i la farmàcia i la perfumeria (0,3%). En quant al volum de les importacions també és notablement menor, situant-se en la quantitat més feble de l'any, 40. 522 tones, més del 30% menys que a l'agost en que van entrar 61.000 tones de mercaderia , la quantitat més elevada de l'any. No obstant això, tot i que la quantitat de mercaderia importada va ser inferior a la de l'agost, el valor va créixer passant dels 87 milions d'euros a gairebé 98 milions.

variació de preus / En quant a la lectura que fa el Departament d'Estadística del Govern, les importacions del setembre van ser per un valor de 99,74 milions d'euros, cosa que suposa una variació percentual negativa del 4,8% respecte al mes de setembre de l'any anterior. I matisa que en nou mesos, les importacions augmenten el 4% respecte al mateix període de l'any passat. Pel que fa a l'acumulat dels darrers dotze mesos les importacions assoleixen els 1.160 milions d'euros, cosa que també suposa una variació percentual positiva del 4,1% respecte a l'acumulat del mateix període de l'any anterior.

Tot i que presentades d'aquesta manera, les dades poden semblar menys negatives, els comerciants també adverteixen que els preus solen variar d'una temporada a una altra i que normalment sempre ho fan a l'alça, per a la qual cosa el valor de la mercaderia importada es pot incrementar, tot i que n'importin menys. Una excepció a aquesta regla seria el capítol de l'electrònica en el qual les importacions en valor baixen però augmenten en volum, fet que s'explica per la importació massiva de productes de primer preu, com els telèfons intel·ligents de submarques xineses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT