PUBLICITAT

Andorra, país de paisatges propers

  • Una exposició recull imatges de l'entorn natural d'Andorra i l'evolució amb el temps
IMAR MARTÍNEZ
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Usuaris durant la inauguració de l'exposició al Museu del Tabac de Sant Julià, ahir Foto: TONY LARA

El museu del tabac de Sant Julià de Lòria va inaugurar ahir la seva 31a mostra: Andorra, paisatges propers, una exposició temporal de caràcter divulgatiu que pretén sensibilitzar sobre el concepte de paisatge i explicar quins són els principals que podem trobar al Principat. S'hi poden trobar, entre d'altres, fotografies de l'arxiu nacional, de participants del concurs L'Andorra dels paisatges, material cedit per la biblioteca o dibuixos d'artistes nacionals.

Andorra pot fer gala de ser un país on només el 12% del territori és urbà, el 40% és rural i el 48% és alta muntanya. Durant la inauguració, el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, va assegurar que «cal treballar per preservar al màxim el que tenim i intentar buscar l'equilibri entre el terreny urbà i el natural».

El circuit / L'exposició comença definint el concepte i mostra que ha Andorra els canvis de paisatge són continus, molt pròxims els uns als altres. De fet, a la segona part es projecta un vídeo a càmera ràpida d'un vehicle que recórrer el Principat des de la frontera amb Espanya fins al Pas de la Casa i es poden apreciar com se s'entra i se surt constantment d'un tipus de paisatge a un altre.

La segona part de l'exposició és més «artística, emocional i personal», com va explicar la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas. Una vessant que també s'ha volgut incloure en aquesta segona part és la didàctica. De fet, el Museu del Tabac posa a disposició dels tres sistemes educatius un quadren pedagògic en funció del nivell, des de primària fins a batxillerat, per a realitzar abans i durant la visita.

Participació oberta / L'any 2011 Andorra es va adherir al Conveni Europeu del Paisatge, que el defineix com «una part del territori tal com la percep la població, el caràcter de la qual resulta de l'acció de factors naturals i/o humans». Basant-se en aquesta descripció, l'exposició vol potenciar la participació de la població. Per aquest motiu, la última parada de la mostra és Paisatge al cor, un espai reservat per a les imatges de paisatges que els visitants de l'exposició facin arribar al museu. «Tots tenim el nostre paisatge de petits, el lloc on ens agrada anar ara o un que ens ha marcat per sempre», va assegurar Ribas.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT