PUBLICITAT

Un formatge de ratafia i un de Menorca, estrelles de la mostra

  • Més de 40 productors assistiran a la cita de la Seu d'Urgell
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Maura, afinant un formatge de ratafia al celler de Mas Eroles Foto: ACN

Un Ros d'Eroles banyat i madurat amb ratafia i un Fogassa fet en una formatgeria de Ferreries a Menorca madurat i afinat al celler de Mas d'Eroles seran algunes de les novetats que aquesta formatgeria de l'Alt Urgell presentarà a la 20a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que se celebra aquest cap de setmana. El formatger responsable de Mas d'Eroles, Salvador Maura, va explicar que és un formatge semblant al menorquí, però «les condicions del celler són molt humides i el formatge no s'eixuga, enlloc de ser sec i dur és tou i cremós, però té tota potència, la salabror i el gust d'un formatge de Maó». La 20a edició de la Fira de formatges comptarà amb la presència de 42 formatgers del Pirineu i un convidat del Veneto, Itàlia.

El Ros de Ratafia és un formatge de vaca de pell rentada, amb aigua i sal, quan té 15 dies es comença a banyar amb ratafia dels raiers de la Pobla de Segur, explica Maura, que afegeix «l'alcohol selecciona un llevat diferent i poc a poc això va canviant el gust del formatge, els que portaré a la Fira tenen més d'un any».

Maura, un dels impulsors i creadors de la Fira de Formatges fa 20 anys, i formatger des d'en fa 14, creu que l'èxit del seu producte, el formatge, i per tant de la Fira, «és que el formatge és un producte fruit de una fermentació, a l'igual que el pa o el vi». «Qui fa el producte és els bacteris, aquestes fermentacions donen una complexitat de gust i aromes que satisfan i donen plaer, per això agrada tant», afegeix.

La 20a edició de la Fira portarà a la Seu d'Urgell un total de 43 formatgeries de tot el Pirineu de les quals 22 del Pirineu català, vuit formatgeries amb Denominació d'Origen Idiazabal, una Larra, sis formatgeries del Pirineu francès i 6 del Pirineu aragonès. La directora de la Fira, Montse Ferrer, afirma que «la llet que predomina és la llet d'ovella, 37 d'ovella, 16 de cabra i 11 de vaca». En aquest sentit, afegeix, que «la gran majoria utilitzen la llet crua i 33 de les formatgeries utilitzen llet dels propis ramats pel que es podrien considerar formatges de pastor». Ferrer va explicar que a la Fira es convida un formatger artesà d'alguna zona muntanyosa fora del Pirineu i que enguany s'ha elegit el Waister di Rela Riccardo de l'Altipiano di Asiago, al Veneto, Itàlia.

A més de les parades on els artesans venen els seus productes i el tradicional concurs on es guardonen els formatges més excel·lents d'entre el centenar llarg que s'hi presenten, a l'entorn a la Fira també s'hi celebren una sèrie d'activitats complementàries. Així doncs, el divendres abans hi haurà la Jornada Tècnica «Per què ens agraden tant els formatges? El valor sensorial», organitzada per l' ajuntament i el DAAM, amb la col·laboració de la UPC, on productors, gastrònoms, cuiners i gourmets podran aprofundir sobre el coneixement científic dels aspectes sensorials dels formatges.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT