PUBLICITAT

Assignatura de nadales per ordinador

  • Actua organitza el primer concurs de programació ?scratch' per a alumnes de cinquè
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jiménez explica el projecte als integrants del clúster d'educació, ahir al Govern Foto: ÀLEX LARA

La nova proposta de la iniciativa Actua dins el clúster d'educació té una vessant molt tradicional i una de molt innovadora. Han iniciat un concurs de nadales per aquestes properes festes entre els alumnes de cinquè (i cursos equivalents) dels tres sistemes educatius. La nadala guanyadora serà la que farà servir Actua per felicitar el Nadal a tots els seus contactes.

Fins aquí, una proposta ben clàssica i poc definidora del concepte Actua. Però aprofundim una mica més en el concurs. La nadala, que hauran de dissenyar els alumnes en grups d'una a tres persones s'haurà de fer mitjançant el llenguatge de programació scratch. Pel que no coneguin aquest concepte, es tracta d'una manera de fer animacions per ordinador però enfocat a joves –i fins i tot a nens de a partir dels tres anys– «molt intuïtiu, gràfic i senzill», va assegurar el secretari d'Estat de diversificació econòmica, Josep Maria Missé. El llenguatge està creat per la Massachussets Institute of Tecnology (MIT) conjuntament amb la famosa empresa de construccions Lego. Es pot descarregar gratuïtament (hi ha una versió en català), i és l'últim crit en programació que es fa servir per estimular als escolars en aquest camp, amb molt de futur professional, a banda de per despertar-los també «la creativitat». Tot es guiarà mitjançant un tutor que els guiarà en el procés, com si es tractés d'una assignatura més del pla educatiu.

I és que amb el programa scratch l'alumne pot fer de tot. Des de colors, moviments animats, a crear la cançó, dissenyar la història, etc. I això és el que hauran de fer els alumnes andorrans. Els projectes es poden presentar fins el 22 de novembre i després un jurat format per membres del ministeri d'Educació, dels centres educatius participants i de la iniciativa Actua, decidirà quins són els millors. Els guanyadors, que seran tres, es donaran a conèixer el proper 12 de desembre.

La responsable del projecte, Imma Jiménez, va explicar ahir davant dels participants al clúster d'educació que només un d'aquests tres guanyadors serà l'escollit per a la felicitació de Nadal d'Actua. Però «tots tres tindran premi». Un premi que evidentment havia d'estar relacionat amb la programació i l'estimulació educativa mitjançant les noves tecnologies. Es tracta d'un Lego Mainstream, un robot que es munta i que posteriorment es pot animar mitjançant animació digital. El seu cost, uns 300 euros, és l'única inversió que caldrà fer per tirar endavant el projecte.

Es tracta d'una prova pilot però Actua li vol donar continuïtat. Tot dependrà de l'èxit d'aquest any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT